Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán po volbách slaví. Německo je zděšeno

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Berlín/Budapešť - Podle maďarsého premiéra Viktora Orbána je výsledek amerických prezidentských voleb začátkem konce období "liberální nedemokracie". Naopak německé politiky děsí vlna populismu.

Západní civilizace se Trumpovým vítězstvím podle Orbána úspěšně osvobodila z okovů ideologie. "Žijeme ve dnech, kdy končí to, co nazýváme liberální nedemokracií, v níž jsme žili posledních dvacet let, a kdy se můžeme vrátit k opravdové demokracii," řekl Orbán.

Ten jako jeden z mála evropských politiků přímo podpořil republikánského kandidáta na funkci amerického prezidenta už v červenci. Řekl, že jsou mu blízké Trumpovy názory v otázce kontroly migrace.

Stejně jako červnové britské rozhodnutí opustit Evropskou unii je Trumpovo vítězství podle maďarského premiéra důležitým obratem v myšlení. "Dva dny po velkém třesku jsme stále naživu," uvedl Orbán.

"Demagogický populismus není jen problémem Ameriky. I jinde na Západě jsou politické debaty ve stavu, který vyvolává obavy," napsal ministr financí Wolfgang Schäuble ve vládě kancléřky Angely Merkelové v příspěvku zveřejněném dnes v bulvárním deníku Bild. Problém představuje podle něj mimo jiné to, že na internetu je dnes už "úplně fuk, jestli jsou tvrzení pravdivá". Hlavní je, že vyvolají senzaci, napsal Schäuble.

Příčinou rostoucího populismu je podle ministra financí i chování politických, hospodářských a společenských elit. Proces rozhodování se podle něj stal pro mnohé občany nesrozumitelným.

Poslanec vládní Křesťanskodemokratické unie a bývalý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich varoval před "Trumpovým efektem", který by mohl v Německu posílit populisty.

Německý eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger v reakci na Trumpovo vítězství uvedl, že se Evropa už nebude moci na USA spoléhat tak jako v minulosti. "Evropa musí dospět," řekl rádiu Deutschlandfunk. "Doby, kdy jsme se mohli cítit jako mladší bratr USA, kdy jsme mohli růst ve stínu a v bezpečí USA", jsou podle eurokomisaře definitivně pryč.

Pravicově populistická strana Alternativa pro Německo (AfD) dnes kritizovala podle ní hysterické reakce německých politiků. Místopředseda strany Alexander Gauland vyzval politiky k umírněnosti. Za "obzvlášť neprofesionální" označil reakci ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, který ve středu přiznal, že je výsledek amerických voleb jiný, než si většina lidí v Německu přála.

Menší angažmá Spojených států v Evropě, které se dá podle Gaulanda za Trumpova prezidentství čekat, může být i pozitivní. Německo se tak bude muset naučit být samostatnější a sebevědomější, uvedl místopředseda strany.

Témata:  Viktor Orbán Donald Trump Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy