Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový Zéland zasáhlo zemětřesení o síle 7,4 stupně, zemřeli dva lidé

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Christchurch (Nový Zéland) – Americká geologická služba USGS hlásí mimořádně silné zemětřesení, které otřáslo oblastí asi 90 kilometrů severovýchodně od novozélandského města Christchurch. Otřesy dosáhly síly 7,4 stupně Richterovy stupnice. Hlášeny jsou prozatím dvě oběti.

Podle novozélandské policie zemřel jeden člověk při zřícení budovy v přístavu Kaikoura. List New Zealand Herald uvedl, že další člověk zemřel na infarkt. Podle premiéra v současnosti nic nenaznačuje, že by se měl počet obětí zvyšovat.

K zemětřesení došlo kolem půlnoci tamního času. „Spali jsme a probudilo mě, když se dům třásl, měla jsem pocit, jako by se to stále stupňovalo," cituje agentura AFP jednu z obyvatelek Christchurche. Otřesy podle ní trvaly dlouhou dobu.

Ministerstvo civilní obrany varovalo občany žijící na východním pobřeží Jižního ostrova, aby se přesunuli do vyšších poloh v případě, že by otřesy vyvolaly tsunami.

BBC s odkazem na místní média uvádí, že otřesy byly cítit i ve Wellingtonu, který leží asi 300 kilometrů od epicentra, kde se rozezněly sirény. Lidé prý v panice opouštěli budovy a utíkali na ulici. Někteří z nich údajně plakali.

Podle očitých svědků je v místě nejsilnějších otřesů poškozeno nebo zničeno dálkové elektrické vedení a telefonní linky. Nefungují linky tísňového volání, vypadává internet. Otřesy údajně trvaly několik minut a následovala po nich během hodiny ještě série dalších o síle víc než šest stupňů. Na sociálních sítích se objevují snímky poškozených interiérů a poničených domů.

Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by se po zemětřesení na Novém Zélandu některý český občan ocitl v nouzové situaci, řekla ČTK Irena Valentová. "Situaci sledujeme a jsme v kontaktu s naším generálním konzulátem v Sydney," řekla Valentová. Na Novém Zélandu má Česko honorární konzulát v Aucklandu. Podle dobrovolné databáze cestovatelů DROZD je nyní v oblasti Nového Zélandu registrováno 175 českých občanů.

Christchurch se stále zotavuje ze zemětřesení z roku 2011, které zabilo 185 lidí a zničilo centrum města.

Témata:  Nový Zéland zemětřesení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy