Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ptačí chřipka zasáhla Německo, Dánsko i Maďarsko

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín/Kodaň/Vídeň - Až 30 tisíc vybili do dnešního dne na farmě na severu Německa kvůli ptačí chřipce. Laboratoře u nich potvrdily nakažení agresivní kmenem H5N8.

Nákazu u uhynulých volně žijících ptáků potvrdily testy také v Dánsku. Kodaň dnes proto nařídila chovatelům držet drůbež v uzavřených prostorech. Výskyt viru ptačí chřipky u drůbeže i volně žijících ptáků ohlásilo v posledních týdnech několik evropských zemí. Dál se šíří například v Maďarsku.

Jak se drůbež na farmě v obci Grumby nedaleko severoněmeckého Schleswigu nakazila, není zatím jasné. Zvířata onemocněla kmenem H5N8, u nějž se doposud nezaznamenal přenos na člověka.

Dánsko, které sousedí s německou spolkovou zemí Šlesvicko-Holštýnsko, kde leží postižená farma, dnes nařídilo chovatelům, aby drůbež drželi až do odvolání v uzavřených prostorách. Nařízení vstoupí v platnost dnešní půlnocí. Podle agentury Reuters se netýká kachen a hus.

Už minulý týden Kodaň nařídila zlikvidovat 300.000 vajec dovezených z německé drůbežárny v Grumby.

Témata:  ptačí chřipka zvířata Německo Dánsko Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy