Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko na východní Halab neútočí, tvrdí Kreml

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek/Moskva - Moratorium na letecké útoky na syrské město Halab stále platí. Řekl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ruská armáda město podle svého tvrzení nebombardovala už 28 dní.

Ve východním Halabu, který ovládá opozice, nicméně podle syrských opozičních zdrojů došly humanitární zásoby a potravinové příděly musely být radikálně sníženy.

Ruské letectvo v úterý zahájilo údery na povstalce v jiných částech Sýrie, v Homsu a Idlibu. Rusové při nich poprvé využili letadlovou loď Admirál Kuzněcov. Peskov dnes ujistil, že moratorium na útoky na východní Halab stále platí.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) dnes ale oznámila, že spojenci syrské armády už druhým dnem na východní Halab útočí a že tam bylo zabito 20 civilistů.

OSN odhaduje, že ve východní části města je až 270.000 civilistů a asi 8000 povstalců, kteří usilují o Asadovo svržení.

Místní nevládní organizace, která pomáhá občanům východního Halabu, oznámila, že ve dvou tamních čtvrtích dnes rozdala poslední potravinové příděly.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy