Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se shání po nových raketách. V jednání je ruský systém S-400

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko má zájem o koupi raket. Vyjednává sice s několika státy, nejslibněji ale vypadají jednání s Ruskem, které by mohlo dodat systém S-400.

Loni Turecko zrušilo tender na nákup tohoto systému za 3,4 miliardy dolarů (85,4 miliardy Kč). Ankara následně oznámila, že hodlá vyvíjet vlastní zbraně tohoto typu, ale letos v listopadu jeden z jeho představitelů řekl, že je stále možné, že Turecko rakety koupí.

O tom, že by dodavatelem mohlo být Rusko, se hovořilo po říjnové návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Turecku. Jednání o armádním kontraktu dnes potvrdil turecký ministr obrany Fikri Işik.

Rusko do oblasti Středomoří dodalo už několik systémů raket země - vzduch typu S-300 a S-400. Umístilo je kolem své letecké základny Latákíja v Sýrii, v dubnu začaly dodávky raket S-300 do Íránu.

Témata:  rakety S-400 Turecko Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy