Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidatura Merkelové na kancléřku dala čekat, tvrdí čeští politici

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Pixabay

Praha - Podle českých politiků se opětovná kandidatura německé kancléřky Angely Merkelové na nejvyšší vládní úřad v zemi dala čekat.

Merkelová podle agentury DPA své rozhodnutí sdělila dnes na schůzi vedení své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Berlíně. V kancléřském úřadu je od roku 2005.

"Dalo se to čekat. Je mimořádnou osobností," sdělil ČTK v textové zprávě předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Pro KDU-ČSL je Merkelové CDU partnerskou stranou na evropské úrovni.

"Rozhodnutí mě nepřekvapuje, dalo se očekávat," sdělil ČTK předseda ODS Petr Fiala. "Je zcela věcí německých občanů, komu dají v příštím roce ve volbách důvěru. Evropu nečekají lehké časy a Německo bude nepochybně hrát i v příštích letech klíčovou roli," doplnil.

Rozhodnutí Merkelové ucházet se o čtvrté funkční období v kancléřské funkci uvítal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Fandím Angele. Ne, že by nedělala chyby (jako všichni), ale není populistka, je statečná a má vizi světa, ve kterém chci žít," napsal na twitteru.

Témata:  Angela Merkelová Petr Fiala Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.