reklama

Bulvár Bild se domnívá, že Merkelová tentokrát v předvolebním boji bude muset více riskovat a nebude moci spoléhat jen na obranu pozic. Bojovat totiž bude muset proti naprosto odlišným soupeřům: pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD) na jedné straně a proti hrozící levicové koalici sociálních demokratů, Zelených a postkomunistické Levice na straně druhé.

Merkelové může podle Die Zeit hrát v nadcházejících volbách do karet především nestabilní situace na mezinárodním poli. Po otřesech způsobených britským referendem o vystoupení země z Evropské unie či zvolením Donalda Trumpa americkým prezidentem by se Merkelová, která Německu vládne už jedenáct let, mohla stát vítaným symbolem stability.

Podle serveru Spiegel Online je ale Merkelové jasné, že podzimní volby nebudou jednoduché. Jako "poslední obránkyně svobodného Západu", jak ji nazval list The New York Times, se bude muset postavit populistům ve své vlastní zemi i ve světě.

Prezentovat Merkelovou jako "baštu proti (krajní) pravici" je nedůvěryhodné, píše Frankfurter Rundschau. Právě její politika totiž podle listu pravicovým populistům vehnala do náruče mnoho voličů.

Nevhod není opětovná kandidatura Merkelové ani jejímu největšímu kritikovi, bavorskému premiérovi a předsedovi sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) Horstu Seehoferovi, píše Spiegel Online. Nadále tak totiž bude moci vystupovat jako "konzervativní korektiv" její politiky, a sbírat tak politické body před zemskými volbami v Bavorsku v roce 2018.