Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsem v šoku, EU bude trestat všechny občany, diví se europoslankyně

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Praha – Evropský parlament ve čtvrtek schválil legislativní návrh o "používání údajů ze jmenné evidence cestujících (EU PNR)". Zatímco Lidovci a konzervativci, včetně českých europoslanců za KDU-ČSL a TOP 09 nápad podpořili a vítají ho, komunistka Kateřina Konečná netají, že z hlasování byla „v šoku“.

Podle předkladatelů a podporovatelů návrhu jde o klíčový nástroj boje proti terorismu, který by měl podle tajných služeb a policie výrazně pomoci při sledování lidí odcházejících bojovat do Sýrie nebo při pohybu teroristů. S tím ale zdaleka nesouhlasí europoslankyně KSČM.

„Byla jsem upřímně šokována, že jsem jako jedna z mála českých europoslanců odmítla tento návrh podpořit a hlasovala jsem proti. I přes bouřlivou debatu na plenárním zasedání jsem odmítala věřit, že Evropský parlament bude ignorovat všechny současné způsoby boje proti zločincům a přejde k tomu, že bude dohlížet rovnou na všechny," komentuje přijetí návrhu Konečná.

Podotýká přitom, že europarlament vůbec nemluvil o tom, jak zlepšit například spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek. „Náš problém je, že jedna ruka neví, co dělá ta druhá a chceme za to trestat všechny občany EU. Stále se také nebavíme o tom, že nová generace teroristů je přímým důsledkem špatné integrace cizinců, a to zejména ve frankofonních oblastech. Nemluvíme ani o tom, že jeden z útočníků v Bruselu byl vyhoštěn z Turecka jako nežádoucí osoba a druhý dokonce přes léto přímo pracoval v Evropském parlamentu," připomíná dnes známá fakta komunistka.

Brusel tak podle ní namísto hledání řešení těchto palčivých problémů, požádal o větší kontrolu těch, kteří jsou „z naprosté většiny zcela bez viny a chtějí jen žít v míru a pokoji". I proto ji prý výsledek hlasování mrzí a doufá, že ti, kteří pro návrh hlasovali, z toho vyvodí politickou zodpovědnost ve chvíli, kdy dojde ke zneužití těchto dat.

„Ještě den před hlasováním jsem přitom na europoslance (zejména české) apelovala: 'Vážení kolegové, domnívám se, že je třeba se hluboce zamyslet nad otázkou, jak se chceme chovat k těm, kteří nás zvolili do Evropského parlamentu. Opravdu se chceme rozhodnout, že je budeme více špehovat? Uchovávat o nich co nejvíce dat? Opravdu pro nás jsou všichni potencionálními kriminálníky a musíme proto sledovat každý jejich krok? Osobně mám větší víru v naše občany a odmítám podrobovat mírovou většinu zacházení, které nastavujeme proti jedincům, kteří se odmítají podvolit pravidlům právního státu.' Nevím, jak chcete za tři roky předstoupit před vaše voliče a vysvětlit jim, jak jste dnes hlasovali. Je mi jasné, že to pravděpodobně zamlčíte, ale o to více to považuji za velmi špinavou hru," ostře se do svých kolegů pustila europoslankyně.

„Místo toho, aby EU využila dosavadní prostředky v boji proti terorismu, zavádí další prostředek (jmenná evidence cestujících PNR), který velmi zasahuje do základních lidských práv a svobod a s tím já zásadně nesouhlasím," shrnula pak svůj názor na sociálních sítích Konečná.

Témata:  EU terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy