Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko poslalo EU rázný vzkaz: Probuďte se konečně!

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Londýn – Ruský opoziční politik a někdejší oligarcha Michail Chodorkovskij má pro Západ hodně rázný vzkaz. Pokud jde o vztahy s Ruskem Vladimira Putina, musí se Evropa probudit a přestat hrát „mile“. Píše to server Politico.

Bývalý miliardář šéf ropné společnosti Jukos, kdysi nejbohatší Rus, strávil 10 let ve vězení kvůli obvinění z podvodů a daňovým únikům. Podle mnohých šlo pouze o mstu Kremlu jednomu z kritiků tamního režimu. Teď patří Chorodkovskij mezi opoziční lídry, který prostřednictvím své organizace Otevřené Rusko bojuje za demokracii a lidská práva. Tvrdí také, že evropští lídři jsou naivní, kdy si myslí, že je možné jednat s Putinovovým Kremlem. Varuje, že jakékoli zmírnění ekonomických sankcí by bylo hrubou chybou.

„Putin nikdy nezmění své způsoby a šéfka zahraniční politiky Evropské unie Federica Mogheriniová a další vedoucí představitelé EU by si měli uvědomit, že se snaží marně uklidnit ruské agresora," řekl ruský politik v rozhovoru v Londýně, kde nyní žije.

Chodorkovskij, který nečekaně dostal od Putina milost v prosinci 2013, těsně před zimními olympijskými hrami v Soči, má zvláštní vhled do temných způsobů Moskvy. Propuštěn z trestanecké kolonie v severním Rusku byl velmi náhle a soukromým letadlem se dostal až do Německa. Jeho zatčení v roce 2003 byl poněkud méně arbitrární. Už dávno byl viděn jako hrozba pro Putina a Kreml. Chodorkovskij, stejně jako mnoho jiných oligarchů, byl zobrazován jako nelítostný podnikatel, který nashromáždil pohádkové bohatství během prvních divokých západních dnů v postsovětském Rusku.

Systém v Rusku se podobá mafii, jsou v něm lidí s kriminálním myšlením

„Já bych jim to chtěl vysvětlit, říct jim: Kluci, pochopte, proč říkáme, že je dnešní režim v Rusku nejen kleptokratický - je jasné, proč je kleptokratický - říkáme, že je ve stylu mafie, protože jsou v něm lidé s kriminálním myšlením," vysvětluje Chodorkovskij, co musí Západ pochopit.

Při jednání s Moskvou by se podle něj měla Mogheriniová poradit s policisty z některé ne příliš bezpečné oblasti její rodné Itálie, kde se zabývají reálnými chuligány a bandity, radí Chodorkovskij. „Jak byste měli komunikovat s bandity, aby vás znovu nepraštili? Policista vám řekne, že to nejhorší, co můžete udělat, je říct mu: Děláš špatnou věc, ale jsem připraven spolupracovat. Policisté tomu říkají 'hrát oběť," uvedl ruský opoziční politik.

Jeho organizace Otevřené Rusko svolala minulý týden do Bruselu specialisty na Rusko, europoslance a politické experty v rámci druhého ročníku Fóra Borise Němcova, tedy na akci pojmenovanou podle opozičního vůdce, který byl zavražděn na mostě u kremelských zdí v roce 2015. Muži obvinění z jeho vraždy jsou Čečenci, kteří mají vazby na bezpečnostní služby čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, který považuje Putina za druhého otce.

Chodorkovskij tvrdí, že za smrt Němcova jsou tak jako tak zodpovědní právě Kadyrov a Putin - i když nemuseli nutně nařídit jeho vraždu. „Můžeme říci, že Kadyrov je zločinec, Putin je zločinec," řekl a dodal, že pro Putina zločin zůstává problematický, protože se jedná o porušení jeho skutečné autority. „Když stát ztratí monopol na násilí, je jeho moc podkopávána," tvrdí.

EU si musí uvědomit, že se vztahy s Ruskem nezlepší, dokud Putin neodejde

Hlavním tématem konference Němcov byla příprava pro následnou éru po Putinovi – což se jeví jako poněkud vzdálená budoucnost vzhledem k naléhavějším úkolům, jako je například role Ruska v Sýrii a selhání mírové dohody Minsk 2 na východní Ukrajině.

Na summitu EU minulý měsíc představitelé bloku diskutovali na žádost italského premiéra Mattea Renziho o Rusku. Italský politik chce ukončit ekonomické sankce uvalené na Rusku za jeho anexi Krymu. Místo toho konverzaci dominovalo téma role Kremlu v bombardování Aleppa a jeho podpora syrského prezidenta Bašára Asada.

Chodorkovskij tvrdí, že si vedoucí představitelé EU si musí uvědomit, že vztahy s Ruskem by mohly být horší, a nezlepší se do doby, než Putin odejde ze svého postu. Evropští úředníci dělají chybu, když nedělají více pro podporu ruské liberální opozice ze strachu, že si znepřátelí Putina, řekl. „Jsem velmi překvapen," tvrdí. „Čeho se bojí? Mohou být vztahy s Putinem horší, než je tomu dnes?" nechápe. Putin nasadil jaderné rakety v Kaliningradu a pohrozil pobaltským státům, připomněl Chodorkovskij a dodal: „Cokoliv, co mohl dělat, aby zkazil vztahy s Evropou, už udělal."

Čekat na oslovení opozice až do chvíle, kdy bude Putin pryč, by podle něj mohla být velká chyba. „Jsem překvapen logikou evropských diplomatů," přiznává. „'Když zde bude někdo po Putinovi, budeme mluvit'. Kluci, ale bude s vámi někdo mluvit? Možná, že pak nebude s kým mluvit," vzkazuje Západu.

Politické nepokoje v Rusku obvykle přijdou bez předchozího upozornění

Chodorkovskij je často zmiňován jako možný kandidát na prezidenta v době po Putinovi. Otázkou je, jestli se někdy vrátí do Ruska, natož pak jestli skočí zpět do politiky. Ale Vladimir Kara-Murza, opoziční politik, který nyní pracuje jako národní koordinátor Otevřeného Ruska, tvrdí, že Chodorkovskij hraje důležitou roli v tom, že sjednotí opoziční síly. „Je to jeden z nejúspěšnějších manažerů v ruských dějinách," tvrdí Kara-Murza, který málem zemřel poté, co v květnu 2015 za podezřelých okolností onemocněl. On a další vůdci opozice věří, že šlo o neúspěšný pokus o atentát.

Politické nepokoje v Rusku obvykle přijdou bez předchozího upozornění, ať to byly ty v roce 1917 nebo 1991, upozornil Kara-Murza. „Nikdo nebyl připraven," řekl. „Až příště do Ruska přijde politická změna, troufám říct, že to bude opět rychlé a nečekané." Chodorkovskij podle něj popracuje, aby na to připravil lidi i na Západě.

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalny byl obviněn z korupce, toto obvinění je obecně považováno za smyšlené a politicky motivované. To jej dočasně odstraní z boje o veřejnou funkci, případně jako vyzývatele Putina v příští prezidentské volbě. Dmitrij Gudkov, jediný člen opozice, který ještě ve Státní dumě zůstal, naznačil, že Kreml verdikt zvrátí tak, aby mohl být Navalnyj použit pro větší legitimitu příští volby, kterou Putin vyhraje v každém případě, protože ovládá prakticky všechny státní sdělovací prostředky a zdroje. „Kreml potřebuje někoho, aby byl konkurenceschopnější," uvedl Gudkov. „Navalnyj by mohl být ta volba."

Nečekané vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA představuje výzvu pro Putina, protože se ukázalo, že americký systém bude spravedlivý a legitimní v očích ruské veřejnosti – což může přinést nečekané výsledky, varoval Gudkov. S tím, jak se Trump chystá přestěhovat do Bílého domu, totiž „není nikdo, kdo by mohl být viněn ze všech problémů Ruska". Chodorkovskij sdílí přesvědčení, že Putin - nebo jeden z jeho politických agentů - proto použije Navalného, který bude nyní čelit novému pokusu o obvinění z korupce. „Je tu důvod, proč ho potřebujeme," řekl a dodal, že Navalnyj se může ukázat jako „nástroj v boji mezi elitami", nebo může být používán jako určitá podoba politické návnady.

Témata:  Michail Chodorkovskij 1 Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.