Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se pustila do Turecka. Situace je alarmující

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Podle německé kancléřky Angely Merkelové je aktuální dění v Turecku alarmující a znepokojivé. Nelíbí se jí ani slovní útoky z Ankary, že Berlín podporuje teroristy.

Šéfka německé vlády dnes poslancům Spolkového sněmu řekla, že Berlín důrazně odsoudil červencový pokus o puč a postupuje také proti členům Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou. "Ve více než 4000 případech jsme zahájili řízení proti příslušníkům PKK," konstatovala Merkelová.

Turecko kritizuje Berlín za údajně nedůsledný postup proti teroristům a nedostatečnou spolupráci s tureckými úřady. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno Německo označil za ráj pro teroristy.

Strana kurdských pracujících desítky let bojuje proti tureckému státu za vznik autonomního Kurdistánu. Za teroristickou organizaci ji vedle Ankary považují i Spojené státy a Evropská unie.

Německo podle Merkelové důsledně bojuje proti terorismu. "To ale neospravedlňuje k omezení svobody tisku ak zatýkání tisíců a tisíců lidí," poznamenala v narážce na dění v Turecku.

Témata:  Angela Merkelová Turecko Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy