Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigérií otřásají protesty za nezávislost. Armáda prý masově popravuje civilisty

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Lagos - V Nigérii za od srpna 2015 konají demonstrace za vytvoření nezávislého státu Biafra na jihovýchodě země. Podle Amnesty International (AI) při nich armáda zabila už 150 lidí. Stovky osob byly bez soudu uvězněny, někteří zatčení byli údajně mučeni.

Protesty a násilí v regionu bohatém na ropu sílí od loňského října, kdy byl uvězněn vůdce hnutí za nezávislou Biafru Nnamdi Kanu.

Podle Amnesty International 87 videí, 122 fotografií a výpovědi 146 svědků svědčí o tom, že vojáci stříleli do davu ostrou municí s minimálním či vůbec žádným varováním v několika městech mezi loňským a letošním srpnem.

Zpráva například zachycuje svědectví jedné ženy z města Onitsha, které manžel 30. května zatelefonoval, aby ji řekl, že jej vojáci střelili do břicha, pak jej naložili na nákladní vůz a vezou ho spolu s dalšími šesti postřelenými, z nichž čtyři už jsou po smrti. Pak zašeptal, že vůz zastavil, a zakrátko žena uslyšela výstřely. Později našla tělo svého muže v márnici, s jednou ranou v břichu a dvěma dalšími v hrudi.

AI tvrdí, že má důkazy o "masových popravách", prováděných bezpečnostními silami bez soudu, a to včetně 60 zabitých při shromáždění uspořádaném 30. května v Onitshe k uctění obětí občanské války z let 1967 až 1970, která se vedla za odtržení Biafry a která si vyžádala na milion životů, a to hlavně vinou hladomoru.

Nigerijská armáda obvinění ze "zabíjení bezbranných agitátorů" popřela jako snahu očernit pověst pořádkových sil. Policejní mluvčí Don Awunah ujistil, že policisté vždy dodržují zákon a drží se osvědčené praxe. "Nenapadáme demonstranty, každý Nigerijec má právo demonstrovat," řekl.

Témata:  Nigérie AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy