Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina rozhodla: Druhou světovou válku začal SSSR

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kyjev - Ukrajinská Nejvyšší rada přijala Deklaraci paměti a solidarity zákonodárců Ukrajiny, Polska a Litvy. Ta mimo jiné vymezuje začátek druhé světové války, za kterým údajně stála kromě nacistického Německa i SSSR.

V dokumentu je zmíněn takzvaný pakt Ribbentrop-Molotov, tedy smlouva o neútočení a rozdělení oblastí vlivu v evropských zemích mezi nacistickým Německem a Svazem sovětských socialistických republik.

Deklarace uvádí, že pakt uzavřený Sovětským svazem a Německem "přispěl k začátku druhé světové války 1. září a k okupaci Polska Německem a Sovětským svazem". Dále v něm stojí, že pakt může i za sovětskou okupaci Litvy, Lotyšska a Estonska a masové represe.

"Dalším následkem přijetí paktu se stala rozhodnutí znamenající novou etapu zotročení veškeré východní a centrální Evropy, která trvala více než padesát let," píše se dále v deklaraci. Podle ruských médií tím Ukrajiny prakticky vzato schválila, že druhou světovou válku vyvolal kromě Německa i tehdejší Sovětský svaz.

Předseda ukrajinské Rady Andrej Parubij podle serveru 112.ua uvedl, že dokument má být přijat i polským Sejmem. V Litvě se o deklaraci bude jednat po nových parlamentních volbách.

V paktu se Německo a SSSR zavázaly, že nepoužijí vojenskou sílu proti druhé straně a nespojí se s jejími nepřáteli. Smlouva byla dodržována až do 22. června 1941, kdy nacistické Německo napadlo Sovětský svaz. 

Témata:  II. světová válka Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy