Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská opozice a Rusko odsouhlasily humanitární pomoc Halabu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Ženeva - Poradce OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland dnes oznámil, že syrská ozbrojená opozice souhlasí s plánem OSN na zásobení východního Halabu a na evakuaci zraněných a nemocných. Souhlas vyjádřilo také Rusko.

Podle Egeland opozice vyjádřila písemně a Rusko jako hlavní spojenec syrského režimu souhlasila verbálně. OSN ještě potřebuje svolení syrské vlády. Pokud je Damašek poskytne, mohou podle Egelanda vyrazit k Halabu kamiony čekající v Turecku. Na přípravu operace, již Egeland označil za „komplikovanou a nebezpečnou", je ale třeba 72 hodin.

Vládní síly v září obnovily boje o východ část města Halab, kterou ovládají povstalci. Oblast je dlouhodobě obléhána a OSN došly zásoby potravin, které bylo možné dodat civilistům. Podle odhadů je ve východní části Halabu na 275.000 lidí, kteří teď nemají přístup ke zdroji potravin ani léků.

Poslední zásoby jídla OSN v oblasti rozdělila 13. listopadu. Problémy ještě zhoršuje blížící se zima a klesající teploty. „Doufáme, že získáme povolení ruské i syrské strany. Dnešní reakce Ruska byla kladná. Plán B znamená, že lidé vyhladoví, a to nelze dovolit," řekl Egeland.

Kromě dodávky potravin by mělo dojít také k obměně 30 lékařů, kteří jsou stále přítomní ve východním Halabu. Poradce OSN pro humanitární záležitosti doufá, že by se humanitární operace mohla uskutečnit „v několika příštích dnech".

„Chceme rovněž spustit systém, který by pomohl dostat se z této šílené situace, kdy jsou lékařská zařízení, kliniky a nemocnice terčem nových a nových útoků," uvedl Egeland. Zdravotnická zařízení by měla být jasně označena, využívána jen pro civilní účely a jejich poloha oznámena "všem vojenským hráčům, kteří útočí ze vzduchu, aby bylo zabráněno dalším útokům", dodal.

Na evakuaci z města čekají stovky zraněných. OSN před pár dny uvedla, že v obléhaných oblastech v zemi žije odhadem 974.000 Syřanů. Asi 850.000 jich je v obležení vládních jednotek, zbytek se nachází v místech, která obléhají radikálové z Islámského státu a další rebelové.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Syrská krize Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy