Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblíbenost Merkelové klesá. Má ještě podporu svých občanů?

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Třetí funkční období německé kancléřky Angely Merkelové, které se chýlí ke konci, bylo také rozhodně tím nejvíce kontroverzním. Více než rok poté, co politička otevřela hranice Německa uprchlíkům, nová datová mapa odhaluje výkyvy její popularity v průběhu času.

Analýza, o které informuje server The Local, ukazuje, že v tomto období bylo s Merkelovou v jednu chvíli spokojeno dokonce 75 procent Němců. Jenže toto číslo bylo naměřeno v dubnu 2014, tedy dlouho předtím, než Merkelová zakřičela: „wir Schaffen das" „zvládneme to", čímž de facto oznámila, že Německo přijme velký počet uprchlíků z válkou zničené Sýrie.

Před tímto prohlášením, které přišlo na konci srpna 2015, neklesla popularita Merkelové pod 66 procent. Pak ale přešla zásadní změna - od té doby naopak nikdy vzrostla nad 60 procent. V září - po létě teroristických útoků a volebního ponížení z rukou krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) - klesla na minimum, konkrétně na 45 procent.

Nic z toho však dal Merkelovou neodradilo od toho, aby oznámila, že se rozhodla bojovat v národních volbách na podzim příštího roku o své čtvrté funkční období.

Poněkud paradoxní se v tomto světle může zdát nový průzkum veřejného mínění, který ukázal, že většina Němců přivítala její rozhodnutí pokusit se překonat rekord Helmuta Kohla, který vedl zemi 16 let a který se tak stal nejdéle sloužícím kancléřem.

Průzkum zveřejnila stanice ZDF. Z něj vyplývá, že 66 procent veřejnosti oceňuje, že se Merkelová o post opět bude ucházet, mezi voliči její konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) je to dokonce 89 procent.

Její oznámení také způsobilo mírný nárůst popularity CDU, která by získala 36 procent hlasů, pokud by se volby do Bundestagu konaly v neděli. V říjnu to bylo jen 33 procent.

Témata:  Angela Merkelová Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy