Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politolog: Castrova smrt režim dočasně posílí, Kuba se ale stále bude otevírat světu

Na Kubě dochází k soustavnému porušování lidských práv, upozorňuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský
Na Kubě dochází k soustavnému porušování lidských práv, upozorňuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský
Foto: Tomáš Zdechovský

Praha - Radek Buben z ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se domnívá, že smrt Fidela Castra může režim na Kubě krátkodobě posílit, ale neznamená omezení otevírání Kuby světu.

Fidel Castro byl již posledních deset let odstaven od moci, takže jeho smrt nebude pro Kubu bleskem z čistého nebe. "Pokud tedy bude mít smrt Fidela Castra nějaký vliv, bude to vliv symbolický. Režim toho využije na pár měsíců pro novou vlnu ideologické mobilizace, 'všichni se teď musíme spojit' a tak dále, ale reálně politicky to vliv mít nebude," říká Buben.

V čele Kuby stojí Raúl Castro, ale podle Bubna také mladší generace reprezentovaná vojáky. "To jsou v podstatě byznysmeni, kteří si budou hlídat, aby se jim nesáhlo na privilegia. A současně bude pokračovat Castrovo ekonomické otvírání, inspirované čínským, nebo ještě více vietnamským modelem," řekl.

Nástup Raúla, dočasný v roce 2006 kvůli Fidelově zdravotnímu stavu a definitivní po Fidelově rezignaci v roce 2008, okamžitě znamenal, že přijdou změny. "Raúl byl v polovině 90. let v Číně, a strašně se mu líbil tamní (hospodářsko-politický) model," uvedl Buben.

Zásadnější než Castrova smrt bude podle něj možná postup budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa. "Na jednu stranu je pragmatický byznysmen, který už zkoušel na Kubě obchodovat. Současně to ale zatím vypadá, že - evidentně jako úlitbu konzervativním republikánům - jmenuje lidi tradičně protikubánského kurzu, kteří budou možná chtít zbrzdit otvírání," uvedl.

Po Castrově smrti se ozývá kritika režimu na Kubě. "Byl to určitě diktátor. Co si usmyslel, to udělal, a často to byly absurdní nesmysly. Má na rukou spoustu krve," míní Buben. "Ale také čelil minimálně v prvních letech vlády obrovskému množství útoků ze strany USA, včetně používání jednoznačně teroristických akcí," doplnil.

Navíc původní kubánský režim, proti kterému Castro bojoval, byl podle něj v mnohém horší než následný Castrův režim. "Současně jste v té době v Latinské Americe nenašli moc demokracií, takže to nebylo tak, že by Castro vzal Latinoameričanům politické svobody, protože většina z nich je stejně neměla," řekl.

Témata:  Fidel Castro Kuba USA

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy