Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda péruje učitele: Kantor musí být negativně vymezen vůči Rusku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Riga - Made For Minds informuje, že v Lotyšsku byl 23. listopadu přijat zákon o tom, že pokud se prokáže neloajalita učitele vůči lotyšskému státu, může být pedagog propuštěn. Propuštěn z politických důvodů. Jablkem sváru se staly ruské knihy. Konkrétně ruské učebnice, informuje server Deutsche Welle (DW) Evropa má tím pádem další seznam zakázaných knih. Máme tu nové „libri prohibiti“.

V Lotyšku je „správný" kantor negativně vymezen vůči Rusku. Pokud ne, jde z kola ven

Co vadí vládě v Lotyšsku? Vadí to, že rusky psané učebnice by mohly negativně ovlivnit početnou ruskou minoritu v Lotyšsku. Vadí světový názor podávaný v těchto učebnicích, například co se týká Rudé armády. Lotyši dnes razí linii, že po roce 1940 bylo Lotyšsko okupováno SSSR. Pro lotyšskou nomenklaturu je nepřijatelné vysvětlení, které plyne z rusky psaných učebnic. Učitelé, kteří by je používali ve výuce, riskují propuštění. Proto byl přijat dne 23. listopadu 2016 dodatek k „zákonu o vzdělávání". Novela navázala na znění zákona z roku 2011.

Propuštěn okamžitě a „bez pardonu" může být i ředitel, který by nevěděl o tom, co se mu ve škole děje, či toleroval uplatnění ve výuce nepřijatelných knížek v ruském jazyce. V rámci sankce nyní taktéž platí, že usvědčený kantor, učitel atd.... v neloajalitě, nebude dále moci vykonávat svou profesi v oboru, a to po dobu nejméně pěti let.

Dříve rusifikace Lotyšů, nyní „lotyšizace" ruské menšiny

Novela zákona má nabýt účinnosti 1. ledna 2017. Jak to ale vypadá, lotyšská veřejnost na nový zákon zareagovala obšírnými debatami. Návrh novely zákona inicioval sedmapadesátiletý ministr školství Lotyšska Kārlis Šadurskis.Tento tvrdý zastánce „lotyšizace" spustil možnost podávání udání. K prvním již došlo.

Novela zákona možná reaguje na některá vyjádření učitelů z ruské menšiny v Lotyšku. Nejkontroverznější reakce na utužování v zemi zazněla od učitele Vladislava Rafalského, učitele ruštiny a ruské literatury ve 40. rižské škole. Rafalský v pořadu rádia Balt Kom 93,9 Riga řekl, že pohrdá stávajícím režimem v zemi, který jemu a jeho dětem vytváří problémy. Rozhlasový incident se odehrál roku 2012 a měl pro Rafalského paradoxně dohru tehdy jen tu, že dostal důtku. Po tomto incidentu hrozily hlavně peněžité pokuty. Nyní jsou reálné postihy více devastující kariéru učitelů.

Ministr kultury Lotyšska komentuje věc tak, že byť i jen jediný neloajální pedagog může poškodit vědomí celých desítek studentů. Proti tomu je třeba zakročit. Ministr ovšem soudí, že opatření nepostihnou učitele plošně. Trest ale nemine asi zhruba 30 vyučujících. Jeho hlavním posláním je určitá profylaxe v pedagogickém procesu. Ruské propagandě, jak tvrdí, je třeba zabránit zejména v rámci vyučování historie.

Kritéria loajality definována nedostatečně

Předsedkyně Lotyšských odborů pracovníků vzdělání a vědy (LPRON) Inga Vanaga se ale domnívá, že mnoho učitelů v Lotyšsku považuje dodatek k zákonu za projev hrubé nedůvěry vůči učitelům celkově. Dodatek tak má prý urážlivou povahu. Ředitel 12. rižské střední školy Valerij Jepiskoposov míní, že vlna udání, pokud se dostaví, bude spíše šířit strach, než aby přispívala k otázce úcty k lotyšskému jazyku a společnosti. Předsedkyně odborů LPRON Vanaga také říká, že by se v tom případě měla jasně formulovat kritéria, jejichž splněním bude dotyčný pokládán v uspokojivé míře za loajálního učitele. Za neloajálního by mohl být totiž klidně považován i učitel, který se například nezúčastní Dne nezávislosti Lotyšska, který se koná 18. listopadu. O svém pozitivním vztahu k Rusku přitom nemusí říci ani slovo. Bude toto také považováno za projev neloajality? ptá se Inga Vanaga

Sovětské praktiky v Rize „naruby"?

Mezi experty se vyskytl názor, že zmiňovaný dodatek poslouží k odstraňování učitelů, proti nimž by se jiná záminka nenašla. Hrozí tedy zneužití. Expertka mající pro Čechy zvláštně znějící jméno Aivita Putniņa (neplést si s ruským prezidentem) varuje, že situace v Lotyšsku připomíná represivní sovětské praktiky – nyní ale uplatňované přesně naopak. 

Témata:  Lotyšsko Rusko školství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy