Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bohatá švýcarská obec zaplatila miliony, aby nemusela přijímat uprchlíky. Teď je vše jinak

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Oberwil-Lieli (Švýcarsko) – Už v létě jsme vás informovali o tom, že jedna z nejbohatších švýcarských obcí Oberwil-Lieli se rozhodla raději zaplatit pokutu, než by přijala uprchlíky, které jí přidělila tamní vláda. Jak se ale zdá, místní si vše nechali projít hlavou.

Městská rada obce ležící v kantonu Aargau v pátek oznámila, že by ráda uvítala křesťanskou rodinu pěti žadatelů o azyl ze Sýrie, informují švýcarská média. Dorazit by prý mohli už v lednu.

Rada zároveň požádala 2200 obyvatel obce, aby se přihlásili, pokud mají volné ubytování, které by mohli nabídnout uprchlické rodině. Dosud tak ale nikdo neučinil.

Oberwil-Lieli je jedním z nejbohatších míst ve Švýcarsku, v květnu letošního roku se obec dostala na titulní stránky světového tisku, protože její obyvatelé hlasovali pro placení 290.000 franků (asi 7,3 milionů korun) ročně do kasy kantonu namísto přijetí pouhých deset žadatelů o azyl, připomíná server The Local.

Rozhodnutí o zaplacení pokuty způsobilo v obci jemně řečeno rozporuplné reakce, bylo ale podporováno tamním starostou Andreasem Glarnerem z  nacionálně-konzervativní Švýcarské lidové strany (SVP).

Glarner před několika měsíci uvedl, že se jedná o „občanskou povinnost" švýcarských občanů „odolat" politice švýcarské vlády, která určila kolik uprchlíků by měl který kanton přijmout. „Švýcarsko musí zavřít všechny své zelené hranice a opatřit je ostnatým drátem," tvrdil.

Přes tuto změnu přístupu – proti které podle městské rady obyvatelé nic nenamítali – by obec měla přijmout dalších pět lidí, aby naplnila své závazky. Těchto pět žadatelů o azyl místo obce Oberwil-Lieli však přijme některá z obcí v okolí, uvedla rada.

Oberwil-Lieli také věnuje částku 50.000 franků (1,23 milionu korun) soukromé organizaci pomáhající uprchlíkům v Řecku a Turecku, uvedli radní.

Loni Švýcarská federální vláda uvedla, že je ochotna na tři roky přijmout 3000 uprchlíků ze Sýrie. Podle posledních údajů z švýcarského úřadu pro migraci (SEM) se počet lidí žádajících o azyl ve Švýcarsku zmenšuje.

V říjnu bylo podáno 2,096 žádosti o azyl, tedy o 4,1 procenta méně než v září a téměř o 56 procent méně než ve stejném období loňského roku. Většina žadatelů o azyl ve Švýcarsku pochází z Eritreje.

Témata:  Švýcarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy