reklama

Tusk důrazně zopakoval, že jakékoliv diskuse související s takzvaným brexitem budou možné až ve chvíli, kdy Londýn v souladu s unijními smlouvami formálně partnerům oznámí svůj záměr unii opustit. Veřejně a poměrně tvrdě také zareagoval na dopis některých převážně konzervativních britských poslanců. Jejich obavy o budoucí postavení občanů EU v Británii a Britů žijících a pracujících v unii do budoucích jednání o brexitu podle něj dobře zapadají.

„Speciálně proto, že - jak jsme pochopili -, jedním z hlavních důvodů volby pro brexit bylo odmítnutí volného pohybu osob a všech souvisejících práv tak, jak je definují evropské smlouvy," poznamenal Tusk.

Pohled britských zákonodárců, že Evropská komise a její vyjednavač pro brexit Michel Barnier se snaží jednáním bránit, čímž vytváří obavy a nejistoty pro britské občany v EU a pro evropské občany v Británii, však odmítl.

Takové tvrzení je podle něj sice zajímavé, ale nemá nic společného s realitou. „Nesouhlasili byste se mnou, že jediným zdrojem úzkosti a nejistoty je rozhodnutí o brexitu? A jediným způsobem, jak obavy a pochybnosti rozptýlit je co nejrychlejší možný začátek jednání na základě článku 50 lisabonské smlouvy?," napsal britským poslancům Tusk.

EU už prakticky od červnového referenda Londýn vyzývá k co nejrychlejšímu začátku dvouletých rozhovorů. Britská premiérka Theresa Mayová už dala najevo, že tento proces spustí nejpozději v březnu příštího roku. Členské země bloku odmítají o čemkoliv souvisejícím s brexitem do té chvíle vyjednávat. Dávají také najevo, že v případě zájmu Británie o přístup na jednotný trh EU nesleví ze svobod, které s ním souvisejí, včetně volného pohybu osob.