Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský konflikt může přerůst ve válku obřích rozměrů, varuje tisk

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva/ Ankara - Jevgenij Platon z ukrajinského zdroje Obozrěvatěl cituje The Hürriyet Daily News, dle kterých turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, jak se sám vyjádřil, poslal své vojáky do Sýrie, aby svrhli Bašára al-Asada, syrského prezidenta. Co více, Erdoğan vyslal své vojáky proto, aby doslova učinili přítrž Assadovu režimu.

Turecký prezident vysvětluje, že intervenoval do Sýrie, kde dle jeho slov zemřelo více jak milion lidí, kde umírají děti a kde svou zvůli uplatňuje prezident Sýrie Asad. Erdoğan se ptá: „Kde je OSN. Je snad v Iráku? Nikoli! Bylo nutné vejít do Sýrie v součinnosti se Svobodnou syrskou armádou (SSA), aby se obnovila spravedlnost."

Od srpna Turci provádí v Sýrii vojenskou operaci, již nazývají „Štít Eufratu". Tato akce je namířena oficiálně proti teroristické organizaci Islámský stát. Turci postupují v jihozápadním směru, poté co spolu se syrskými opozičními jednotkami SSA, jak hlásí turecký generální štáb ozbrojených sil, dobyly město Džarábulus na severu Sýrie.

Erdoğanovi mělo původně jít o vytvoření „vyčištěného" prostoru na severu Sýrie, kde by mohl vzniknout uprchlický tábor. V tomto smyslu se hovořilo o zóně o 5 tisících čtverečních kilometrů, kde by bylo možné postarat se o válečné běžence. Počátkem října turecký parlament schválil expedici tureckých vojsk v Sýrii na dobu jednoho roku. 24. listopadu pak přišla zpráva o zabití tří tureckých vojáků syrskou armádou při leteckém útoku (na syrském území, pozn.). Binali Yıldırım, premiér Turecka a současný předseda Strany spravedlnosti a rozvoje, slíbil za to Sýrii odplatu.

Situace se mění v syrském Aleppu, sděluje zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární otázky a koordinátor humanitární pomoci Stephen O'Brien. Dle jeho vyjádření 16 tisíc lidí opustilo východní Aleppo v důsledku zuřivých bojů. Syrská regulérní armáda oznámila, že získala kontrolu nad jednou třetinou zmíněné východní části syrského města Aleppa. Než se tak stalo, byly pozice džihádistů a povstaleckých opozičních radikálů vystaveny soustředěnému masivnímu bombardování. V Aleppu zůstává na 250 000 civilistů. Je zaznamenán deficit léků a velké hmotné škody zahrnující poškozené či zničené objekty nemocnic. Nejhorší je zoufalý nedostatek potravin.

Nedávný výpad regulérní syrské armády proti Assadovým odpůrcům ve východním Aleppu je změna za poslední čtyři roky. Po celou tuto dobu neměla vládní syrská vojska kontrolu nad tímto územím. Assadovi vojáci podporováni ruským letectvem a šíitskými jednotkami, které financuje Írán, ti všichni změnili stávající vojenský status quo v regionu. V tomto textu citované zdroje nastolují otázku, co udělá ruský Prezident Vladimír Putin, kdyby se Rusové frontálně či jakkoli jinak střetli s Turky v Sýrii? Vypukne nová rusko-turecká válka?

V komentáři k ukrajinskému portálu Obozrěvatěl a k tureckému The Hürriyet Daily News doplňujeme, že minulé rusko-turecké války se odehrávaly v období, které by se dalo vymezit léty 1568-1918; z toho bylo Turecko ve válečném stavu s Ruskem po dobu 69 let. Průměrně vzato: interval oddělující jednotlivé rusko-turecké vojenské konflikty od sebe navzájem doposud činí čtvrt století, tedy pouhých 25 let

Témata:  Rusko Turecko Sýrie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy