reklama

Merkelová podle Bildu řekla v úterý poslancům své Křesťanskodemokratické unie (CDU), že je proti dalším rozhovorům s Tureckem o jeho členství v Evropské unii. List soudí, že to v podstatě znamená konec unijních přístupových jednání s Ankarou.

Výklad, který dal Bild kancléřčiným slovům, ale zpochybnila německá zpravodajská televize n-tv, podle které se v postoji vlády Merkelové k Turecku nic nezměnilo. Televizní stanice s odvoláním na nejmenovaného poslance CDU trvá na tom, že Merkelová nadále odmítá ukončit přístupová jednání s Ankarou.

Kancléřka, která se bude o premiérské křeslo znovu ucházet, byla podle n-tv vždy proti tureckému členství v EU, zároveň ale nechtěla přerušit přístupová jednání s Ankarou. Televize tento postoj označuje za rozporuplný, skrývá se za ním ovšem snaha udržet si přes přístupové rozhovory vliv na politický vývoj v Turecku.

 

Někteří představitelé členských států EU, hlavně Rakouska a Dánska, vyzvali k ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou, které oficiálně začaly v roce 2005. Ke zmrazení těchto jednání kvůli postupu turecké vlády vůči opozici vyzval minulý týden i Evropský parlament (EP).

 

Erdogan v úterý v reakci na krok EP prohlásil, že pokud jde o členství v unii, Turecko ještě na tuto možnost zcela nezanevřelo. Dodal nicméně, že Ankara má i jiné alternativní partnery.