Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN uvalila na Severní Koreu nové sankce, KLDR nesmí prodávat ani sochy

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Pchjongjang/New York - 15členná Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně uvalila na Severní Koreu nové sankce. Rezoluce mimo jiné zakazuje export mědi, niklu, stříbra a zinku, a také prodej soch z KLDR. Rada tak reaguje na zářijový jaderný test, který Pchjongjang provedl.

Rezoluci předpokládá snížení exportu uhlí z KLDR asi o 60 procent. Zavádí k tomuto účelu strop prodeje 400,9 milionu dolarů (10,2 miliardy Kč) nebo 7,5 milionu tun; podle toho, co bude nižší. Uhlí je pro KLDR hlavním exportním artiklem.

OSN uvalila sankce proti Severní Koreji v roce 2006 v důsledku jaderných a raketových testů. Sankce byly několikrát zpřísněny. Poslední jadernou zkoušku KLDR uskutečnila 9. září.

Zákazem severokorejského vývozu mědi, niklu, stříbra a zinku přijde Pchjongjang asi o 100 milionů dolarů ročně. Prodej soch, které směřují hlavně do afrických zemí, znamená snížení zisku v řádu desítek milionů dolarů, uvedli diplomaté.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Severní Korea

Aktuálně se děje

7. května 2024 14:35

Čech ukradl v kostele významný artefakt. Německý soud ho poslal do vězení

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy