Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko střílí migranty na hranicích, umírají i děti, burcuje organizace

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ankara - Mnoho uprchlíků mířících ze Sýrie do Evropy se daleko nedostane. Na tureckých hranicích je totiž pohraniční stráž zastřelí. Tento osud potkal nejméně 163 migrantů včetně 31 dětí, varuje Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Syrská organizace ve své monitorovací zprávě dnes uvedla, že poslední incident se odehrál minulé pondělí, a to na hned třech místech státní hranice mezi Sýrií a Tureckem.

O život při konfliktech přišlo sedm civilistů, které pohraniční stráž údajně zastřelila. Podle SOHR je ale turecká hranice pro většinu syrských uprchlíků prakticky nepřekročitelná už od prvního čtvrtletí loňského roku, ačkoliv Ankara dlouhodobě uvádí, že hranice je pro migranty otevřená. 

O opaku však podle organizace hovoří nejen střelba na hranicích, ale i zprávy o násilí vůči syrským uprchlíkům, ke kterým došlo za posledních 18 měsíců. "V Turecku existuje rozhodnutí bránit syrským uprchlíků ve vstupu na turecké území," uvádí organizace.

SOHR proto vyzvala turecké úřady, aby "otevřely bezpečné koridory pro syrské migranty tak, jako je otevírá pro ozbrojence." Zároveň organizace vyzvala, ale ukončila násilí a střelbu na hranicích se Sýrií.

Turecko je v aktuální migrační krizi jedním z klíčových hráčů a rovněž je i spojenec syrských ozbrojených opozičních skupin. Některým bojovníkům umožňuje volný průchod přes své území a roky tuto možnost měli i extremisté, kteří se přidávali k ozbrojeným skupinám a mířili do evropy.

SOHR také vyzvala OSN a EU, aby vyvinuly tlak na Turecko a donutily ho změnit svou politiku vůči uprchlíkům snažícím se uniknout před válkou. 

EU se však obává, že by Turecko mohlo naplnit sliby a otevřít hranice migrantům do Evropy. Podle dohody, kterou Unie s Tureckem uzavřela, by měli být do Turecka vraceni všichni uprchlíci, kteří se přes Egejské moře dostanou na řecké ostrovy. V současnosti se tak v zemi nachází zhruba dva miliony migrantů, kteří se chtějí dostat do unijních zemí, a Turecko je používá jako vyjednávací páku pro vstup do Evropské unie.

Témata:  uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy