reklama

Po dopolední diskusi ministrů zahraničí členských zemí aliance s jejich ukrajinským kolegou Pavlem Klimkinem řekl generální tajemník organizace Jens Stoltenberg novinářům, že za poslední měsíc byl zaznamenán "masivní nárůst" případů porušení příměří v regionech ovládaných separatisty. NATO dnes dalo najevo, že sankce vůči Rusku by měly pokračovat.

Vybavení, které by podle mírových dohod z Minsku vůbec na místě být nemělo, podle Stoltenberga každý den způsobí stovky výbuchů. "Ozbrojenci těšící se ruské podpoře nadále omezují volný pohyb pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), v některých případech se sami pozorovatelé stali cílem útoku," řekl Stoltenberg. OBSE podle něj nyní dokáže sledovat jen 13 procent těžkých zbraní, které u ní byly registrovány.

Za úmrtí může Rusko, tvrdí Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tento týden v Kyjevě uvedl, že za bojů se separatisty na Donbasu už přišlo o život přes 2500 ukrajinských vojáků a 7500 civilistů.

Porošenko zdůraznil, že veškerá vina za smrt a zranění Ukrajinců spočívá na ruském vedení. "Tento smrtelný hřích tíží duše nejvyššího vojenského a politického vedení Ruské federace, které se snaží obnovit impérium a pohrdá životy a osudy lidí," zdůraznil.

Nyní se podle Porošenka na "dočasně okupovaných ukrajinských územích nachází okolo 700 ruských tanků, 1200 ruských obrněných vozidel, více než tisícovka ruských dělostřeleckých zbraní a více než 300 raketometů". Porošenko v této souvislosti vyzval k dalšímu zvyšování bojeschopnosti ukrajinských ozbrojených sil v příštím roce.

Rusko má podle NATO speciální odpovědnost za ukončení konfliktu, který je podle aliance možné vyřešit jen diplomatickými prostředky. Proto je škoda, že nedávné rozhovory v takzvaném "normandském formátu", tedy za účasti Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, skončily bezvýsledně, míní Stoltenberg.

Mezinárodní společenství podle názoru NATO musí udržet tlak na Rusko. "Zvláště dokud bezpečnostní situace na východní Ukrajině zůstává takto vážná, je potřeba, aby dál existovaly hospodářské sankce," uvedl Stoltenberg.

Evropská unie by měla o prodloužení sankcí vůči Rusku, které především omezují přístup jeho bank a velkých firem k financím, rozhodnout ještě do svého prosincového summitu.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po dnešní diskusi novinářům řekl, že dnes NATO opět dalo jasně najevo svou trvající podporu Kyjevu. "Je ale pravda, že v debatě se ozývala slova, která zdůrazňovala, že významné je také to, aby Ukrajina byla schopna postupovat v reformách," podotkl Zaorálek a připomněl otázky, jako je kvalita soudního systému země či boj s korupcí.