Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Rusko špehovaly papeže, špiony měla i Čína

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Ani papež se nevyhne zájmu ze strany tajných služeb jednotlivých států. Své špehy na něj poslalo Rusko, Čína i Spojené státy. Tvrdí do bývalý spolupracovník polské tajné služby Tomasz Turowski.

Turowski v rozhovoru pro magazín Faro di Roma prozradil, že ve Vatikánu působili v 70. a 80. letech 20. století agenti a informátoři, zejména z bývalého východního bloku, Číny a USA. Ten ruský byl údajně ještě donedávna spolupracovníkem papeže Františka.

Řeholník pracující pro ruskou tajnou službu prý už v listopadu roku 1981 Turowskemu prozradil, že ústředí katolické církve bylo informováno o blížícím se vyhlášení výjimečného stavu v Polsku, které se následně uskutečnilo 13. prosince. Jméno kněze polský exagent odmítl prozradit, protože podle něj donedávna působil i pro současného papeže Františka.

Sám Turowski se na konci 70. let pod falešným jménem jako student teologie infiltroval do římského sídla jezuitů. Údajně dostal i doporučující dopis tehdejšího krakovského arcibiskupa Karla Wojtyly. Měl prý získat tajné dokumenty a špehovat jezuitské vojenskýé duchovní.

Dostal například také za úkol zjistit politické plány první polské hlavy katolické církve Jana Pavla II. a zároveň dohlédnout jeho bezpečnost. Ostatně Jan Pavel II. se stal terčem několika atentátů včetně toho z roku 1981, kdy ho v Římě postřelil člen turecké ultrapravicové organizace Mehmet Ali Agca.

Papež ale prý měl podezření, že Turowski je tajným agentem, a Polsko ho z Vatikánu v roce 1984 stáhlo. 

Témata:  papež Vatikán špionáž USA Rusko Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 20:11

Rusko a Ukrajina si po rozhovorech vymění vysídlené děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy