Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa musí být v pozoru. Syrská krize může dopadnout i na ní

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pád východního Aleppa se nyní jeví jako nevyhnutelný, provládní síly ovládly za pár dní prakticky veškeré povstalci držené oblasti, shrnuje úvodník serveru The Guardian. Prestižní britský deník v něm dodává, že se jedná o začátek konce pro syrské rebely, kteří se města zmocnili v roce 2012, kdy se těšili z výhledu na svržení Bašára Asada, přičemž v posledních měsících se naopak neúprosně blíží jejich vlastní porážka.

Hanba naší generace

Ruské nálety, západní rozhodnutí nevystoupit vojensky, diplomatická slabost Západu, rozhodnutí Turecka a dalších upustit od snahy svrhnout Asada, zvolení Donalda Trumpa, nikoliv Hillary Clintonové - to vše podle Guardianu ukazuje jasným směrem.  

V obleženém Aleppu se stále nacházejí desetitisíce lidí, mají však mizivé zásoby vody a jídla, nedisponují téměř žádnými úkryty a jedinou nemocnicí, připomíná úvodník. Deklaruje, že hrůzy, které město zažívá, jsou dobře známé - jde o "obrovský hřbitov", "místo na konci světa" či "hanbu naší generace".

Úřad OSN pro lidská práva minulý týden vyjádřil hluboké znepokojení nad zprávami, že stovky mužů jednoduše zmizely poté, co uprchly do vládou kontrolovaných čtvrtí, pokračuje prestižní server. Dodává, že to samé se týká zpráv o snaze džihádistických skupin zamezit civilistům v odchodu či únosech a zabíjení lidí, kteří nabádají povstalce k ústupu.    

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Dokonce i ve válce, která se ukázala tak nepředvídatelná, je zřejmě pro rebely těžké zvrátit své prohry, když jejich podporovatelé neukazují žádný signál, že by udrželi svou podporu byť na současné úrovni," konstatuje britský list. Domnívá se, že povstalci mohou očekávat útok na své poslední enklávy, avšak jak zvláštní vyslanec OSN Staffan de Mistura v sobotu prohlásil, ani pád Aleppa neukončí syrskou válku, v níž za téměř šest let přišlo o život sto tisíc lidí a 22 milionů muselo opustit domov.  

Vítězství Asada v Aleppu bude znamenat, že režim ovládne pět největších syrských měst, ale pouze třetinu země, podotýká Guardian. Připomíná, že Islámský stát (IS) stále drží většinu východní Sýrie a v uplynulém týdnu se vrátil do Palmýry, přičemž tato bitva dokazuje tlak na vládní síly a jejich závislost na ruském letectvu. Kurdové kontrolují rozsáhlá území na severovýchodě, rebelům v provincii Idlib u tureckých hranic dominují tvrdí islamisté, zatímco další povstalci ovládají rozdrobená území na jihu, doplňuje úvodník.  

Konec utrpení v nedohlednu

"Je nepravděpodobné, že režim obnoví svou kontrolu nad většinou území, která ztratil a může očekávat guerillovou válku cílící na oblasti, která drží," nastiňuje známý deník. Připouští však, že Asad se zřejmě domnívá, že může fungovat i za rozsáhlejšího povstání ve venkovských oblastech.    

Syrský režim vděčí za své přežití Rusku a Íránu, nikoliv svým nevycvičeným, neschopným a vyčerpaným vojákům, přičemž síly, které pro něj tuto válku vyhrávají, také rozhodují o tom, co nastane dál, soudí Guardian. Předvídá, že Rusko nemá zájem zaseknout se v Sýrii a v Turecku již vedlo rozhovory s povstalci. "Ať se tyto debaty ukážou jako vážné, či nikoliv, Írán a samotný Asad mají jiné cíle - vojenské, nikoliv politické řešení," píše prestižní server. Dodává, že Teherán hodlá zajistit svou sféru vlivu v regionu.  

Moskva ani Teherán nemají peníze či zájem podílet se na velkých rekonstrukčních projektech, které by při pokračujících násilnostech byly jen obtížně realizovatelné, deklaruje úvodník. Zdůrazňuje, že syrská ekonomika je v troskách, obdobně jako velká část měst v zemi.

Chudoba, nestabilita, rozklad státu a nástup válečníků, porážka umírněných rebelů, dlouhodobá přítomnost Íránem organizovaných ši'ítských milic - především v oblastech, kde dochází k vyhánění sunnitů - a naprostá nenávist generovaná touto bestiální válkou budou zřejmě živit extremismus, očekává britský deník. Dodává, že dokonce i IS, který se dostává pod stále větší vojenský tlak, bude spolu s dalšími džihádistickými skupinami schopen nabídnout silné poselství rezonující mezi sunnity, kteří se nemohou spolehnout na Západ ani sunnitské státy, jako je Saúdská Arábie, bez ohledu na jejich sliby.        

"Potenciální následky pro celý nestabilní region jsou zřejmé. Budou cítit v Evropě, která se již obává o svou bezpečnost a v obavách zastavuje příliv uprchlíků," varuje Guardian. Největší tragédie Aleppa však podle deníku spočívá v tom, že až ve městě konečně utichnou boje, utrpení Syřanů se nikterak nepřiblíží svému konci.   

Témata:  Sýrie Aleppo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy