Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž podezřelý z vraždy Němcova asi dostane obrovské odškodnění

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - Tamerlanu Eskerchanovovi, který je obviněný z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova, vláda možná vyplatí odškodné. Má se tak stát kvůli údajnému porušování lidských práv ve vazbě.

Informoval o tom dnes list Kommersant. Eskerchanov v červnu podal stížnost na "nelidské a trýznivé" podmínky v ruské vazební věznici Evropskému soudu pro lidská práva (EHCR). Ruská vláda slíbila, že pokud stížnost stáhne, tak mu vyplatí odškodné ve výši 6000 eur (asi 162.000 korun).

Náměstek ruského ministra spravedlnosti Georgij Maťuškin se ke stížnosti přímo nevyjádřil. Uznal však, že Eskerchanov čelil "podprůměrným podmínkám". Podle Maťuškina kompenzace odpovídá škodám a je spravedlivá. Eskerchanov odškodné zatím oficiálně nepřijal.

Opoziční politik Němcov byl zastřelen loni 27. února na mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy obviňuje ruské vedení, včetně prezidenta Vladimira Putina.

Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval a mimo jiné mu vytýkal přístup k ukrajinské krizi. Vražda se odehrála před povolenou demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, protest se měl konat 1. března.

Témata:  Boris Němcov Rusko Tamerlan Eskerchanov

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy