Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brazílii uhynuly tisíce ryb. Vědci zjišťují proč

Brazílie, Rio de Janeiro
Brazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Brasília - V řece Ipiranga v brazilském státě Espirito Santo uhynuly tisíce ryb. Jde patrně o důsledek nejhorší ekologické katastrofy v dějinách Brazílie, kdy se loni protrhla kalová nádrž rudného dolu provozovaného společností Samarco.

Loni 5. listopadu se náhle protrhla hráz Fundao v sousedním státě Minas Gerais a zavalila níže položené údolí 32 miliony krychlových metrů bahna a důlního odpadu. Obrovská přívalová vlna zaplavila vesnici Bento Rodrigues a pak pokračovala v ničivé cestě až k Atlantickému oceánu vzdálenému 640 kilometrů. O život tehdy přišlo 19 lidí. I rok po tragédii je ústí řeky Doce stále zbarvené do oranžova.

"Udušení ryb v posledních dnech může být důsledkem nadměrného množství sedimentů v řece Ipiranga. Voda obsahuje dvacetkrát víc železa, než je obvyklé," řekl představitel brazilského Ústavu na ochranu životního prostředí Minas Gerais.

"Vytaženy už byly stovky kilogramů mrtvých ryb. Zatím je ale ještě brzy na to říci se stoprocentní jistotou, zda jde skutečně o důsledek kalu od Samarca, nebo o přirozený úhyn," dodal.

Témata:  Brazílie ekologická havárie ryby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy