Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Čínská letadlová loď v akci. Poprvé se účastnila manévrů s ostrou palbou

Čínská letadlová loď se poprvé účastnila manévrů s ostrou palbou
Čínská letadlová loď se poprvé účastnila manévrů s ostrou palbou
Foto: YouTube

Čína - V době nového napětí kolem Tchaj-wanu čínská armáda poprvé zapojila svou letadlovou loď Liao-ning s bojovými letouny do vojenského cvičení s ostrou palbou.

Čínské vojenské cvičení se uskutečnilo v Pochajském zálivu u východního pobřeží Číny. Do manévrů se zapojilo deset lodí a deset letadel.

Čínské bojové letouny J-15 nesly ostrou munici a provedly nácvik leteckých útoků, upřesnilo čínské ministerstvo obrany. Čínská státní televize CCTV odvysílala záběry na letouny, které startovaly z čínské letadlové lodi a z nichž byly následně odpalovány řízené střely ničící příslušné cíle na moři.

Čína minulý měsíc oznámila, že její první letadlová loď Liao-ning, kterou Peking zařadil do aktivní služby v září 2012, je nyní bojeschopná. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo vzniklo úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag

Čína nesdělila, k čemu přesně chce svou letadlovou loď využívat. Podle agentury AP by pravděpodobně měla posílit čínské námořnictvo při prosazování nároků Číny na téměř celou oblast Jihočínského moře.

Plavidlo Liao-ning se účastnilo manévrů již dříve, podle expertů má ale Čína před sebou ještě dlouhou cestu, než se jí podaří zdokonalit operace s letadlovými loděmi natolik, aby se mohla v tomto ohledu rovnat Spojeným státům.

Témata:  Čínská lidová osvobozenecká armáda Čína

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy