Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravte plán pro případ války, vyzval Stockholm švédské regiony

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédsko vyzvalo dopisem místní samosprávy po celé zemi, aby zintenzivnily pohotovostní plánování pro případ války. Uvádí to agentura Reuters s odvoláním na Úřad pro řešení nepředvídatelných událostí.

Švédsko, které není členem NATO, čelí zvýšenému napětí ve vztazích s Ruskem. Kraje dostaly pokyn na začátku tohoto týdne. „Plánování pro případ války od roku 2000 do značné míry chybělo. Nyní jsou nároky jiné a požadavky budou zpřísněny," vysvětlil vedoucí informačního oddělení úřadu Svante Werger.

V dopise se mimo jiné mluví o potřebě účasti představitelů měst na armádních cvičeních, zajištění bezpečné komunikace a kontrole nouzových úkrytů.

Severskou zemi i její sousedy zneklidnila ruská anexe Krymu, konflikt na východní Ukrajině i napětí mezi Ruskem a pobaltskými státy. Už minulý měsíc švédský ministr obrany Peter Hultqvist varoval, že se bezpečnostní situace dále zhoršuje. I proto navrhl obnovení všeobecné branné povinnosti, kterou Švédsko zrušilo před šesti lety.

Armáda také oficiálně oznámila, že Švédsko trvale rozmístilo vojáky na svém největším a strategicky významném ostrově Gotland v Baltském moři. Předtím v květnu švédský parlament schválil dohodu, která do této neutrální severské země umožní širší přístup Severoatlantické alianci pro vojenská cvičení nebo pro případ války v regionu.

Témata:  Švédsko Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy