Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Apokalypsa nastala a svět sedí se založenýma rukama? Analytička už to nevydržela a spustila

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Povinnost zabránit genocidě či masovým zvěrstvům a zastavit je leží primárně a především na jednotlivých státech, ale mezinárodní společenství má roli, kterou nemůže zablokovat odvolávání se na suverenitu, konstatuje Gayle Tzemach Lemmonová v komentáři pro server CNN. Komentátorka a zahraničněpolitická analytička z think tanku Council on Foreign Relations připomíná, že OSN v roce 2005 zdůraznilo svou "povinnost chránit".

Pět a půl roku války

Podle daného konceptu musí být mezinárodní společenství připraveno podniknout kolektivní akci k ochraně obyvatel, pokud stát zjevně nedokáže své obyvatelstvo chránit, deklaruje analytička. Podotýká, že představitelé OSN pak tento týden popsali dění v syrském Aleppu jako "totální zhroucení lidskosti".  

"Apokalyptické snímky kdysi živoucího historického města, které se rozpadlo na pouhý stín své někdejší podoby, se promítají světu, aby viděl," konstatuje Lemmonová. Dodává, že měsíce ruských náletů a barelové bomby syrského režimu očividně odvedly svou práci.

Bomby zasypávající z nebe domy, ulice a školy tak změnily situaci ve městě a přinutily matky, otce a jejich potomky hledat ukryt a bezpečí, které není v dohledu, smutní komentátorka. Podotýká, že svět sleduje v přímém přenosu peklo syrské občanské války, která sevřela celé rodiny a odmítá je pustit.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.    

Stovky tisíc mrtvých, přes čtyři miliony lidí přinucených stát se uprchlíky, dvojnásobné množství osob opustivších domovy, a miliony dětí bez školní výuky, bilancuje Lemmonová. Doplňuje, že nyní v Aleppu syrské síly podporované Íránem zaštítěnými milicemi a ruskými nálety zřejmě obnoví svou kontrolu nad městem, které bylo přes tři roky rozděleno.    

Jde přitom o město, které bylo před devastující válkou co do počtu obyvatel největší v zemi, připomíná analytička. Konstatuje, že nyní zažívá obléhání, strádání a údajně i popravy civilistů, přičemž podle OSN existují důvěryhodné důkazy o zabití nejméně 82 civilistů ve čtyřech oblastech, ačkoliv zřejmě zahynulo mnohem více lidí.  

Všude trosky, bezpečí nikde

"A jak mezinárodní společenství odpovědělo?" ptá se Lemmonová. Deklaruje, že pouze řečmi, vzájemným obviňováním se a dalšími řečmi. OSN v úterý zjistilo, že se kvůli pádu Aleppa ocitlo v novém diplomatickém patu, který způsobila ostrá slova americké vyslankyně na adresu Sýrie, Ruska a Íránu.  

"Vaše jednotky a vaši spojenci páchají tyto zločiny. Vaše barelové bomby a šrapnely a letecké útoky umožnily milici v Aleppu obklíčit desítky tisíc civilistů ve vaší stále se utahující smyčce. Tři členské státy OSN se podílejí na smyčce okolo civilistů. Měli byste se stydět," cituje komentátorka slova vyslankyně Samanthy Powerové. Sama se však domnívá, že stud syrskou občanskou válku nevystihuje, ale tím pravým termínem je barbarství.

Uvěznění civilisté čelící nevýslovným zločinům posílají na sociálních sítích vzkazy na rozloučenou, když čekají na smrt, konstatuje analytička. Kritizuje, že zatímco lidé čelí dalšímu ostřelování, diplomaté diskutují o příměří, které může, ale také nemusí nastat.  

Nikdy více?

"Slova 'nikdy více' dnes temně zní spolu se zprávami, že Aleppo získávají síly Asadova režimu," cituje komentátorka prohlášení amerických senátorů Johna McCaina a Lindseyho Grahama. Ti tvrdí, že po čtyři dlouhé roky bylo Aleppo centrem války Asadova režimu proti syrskému národu, přičemž syrská vláda spolu se svými spojenci, Ruskem a Íránem, bez milosti cílí na ženy a děti, lékaře a záchranáře, nemocnice a pekárny, sklady pomoci a humanitární konvoje.

Uvedená "povinnost chránit", kterou OSN kdysi deklarovala, se podle názoru Lemmonové změnila v jiná slova, která mají v angličtině podobnou zkratku, ale zcela jiný význam - "odpočívejte v pokoji" (responsibility to protect/rest in peace, pozn. redaktora). Mezinárodní společenství totiž daný princip opustilo dříve, než ho začalo uplatňovat, konstatuje komentátorka.     

"Syrská válka vyčerpala svá přízviska," uvádí analytička s tím, že žádná slova nedokážou plně popsat hrůzy strádání obyvatel a masakry, které působí protibunkrové pumy a barelové bomby shazované z nebe. "To mohou udělat už jen životy rodičů a pohřby dětí," uzavírá Lemmonová.  

Témata:  Sýrie Aleppo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy