Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unesené libyjské letadlo se 118 lidmi přistálo na Maltě. Únosci se vzdali a požadují azyl

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Valletta - Letadlo libyjské státní letecké společnosti Afriqiyah Airways dnes dopoledne přistálo na Maltě, na palubě bylo 118 cestujících. Únosci se nakonec vzdali a požádali o azyl. Airbus A320 měl letět na lince z města Sabhá na jihozápadě Libye do metropole Tripolis.

Podle maltského premiéra vyšli dva únosci z letadla spolu s posádkou stroje poté, co propustili všech 109 cestujících na palubě. Jeden z únosců předtím telefonicky hovořil s libyjskou televizí a řekl jí, že stojí v čele organizace Fatah Džadíd (Nové dobytí). Představil se jako Músá Šáha. Druhým únoscem byl podle libyjské televize Ahmad Alí. Oba jsou Libyjci ve věku asi 20 až 30 let.

Propouštění pasažérů z letadla odvysílala maltská televize. Na jednom ze záběrů bylo vidět, jak jeden z únosců ze dveří letadla vystrčil libyjskou vlajku z Kaddáfího vlády (1969-2011).

Stroj libyjské státní letecké společnosti Afriqiyah Airways unesli dva muži dnes dopoledne a donutili ho změnit kurz. Hrozili, že mají ruční granáty a že stroj vyhodí do povětří. V Airbusu A320 bylo 118 lidí, z toho sedm členů posádky.

Pilot letounu Alí Milád později libyjské televizi řekl, že únosci po něm původně chtěli, aby letěl do Říma. Podle pilota chtěli žádat v Evropě o politický azyl a chtěli uznání politické strany Fatah Džadíd.

Témata:  Malta Libye letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy