Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítězové a poražení roku 2017? Merkelovou čekají problémy, Putin je v bezpečí, předvídá server

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

New York - Rok 2017 sice ještě nezačal, už teď se ale spekuluje, kdo bude v tomto obdobím vítězem a poraženým. V žebříčku, který vydal server Politico, se objevují dobře známá jména, jako je Donald Trump, Vladimir Putin nebo Angela Merkelová. Kdo se podle serveru dostane do největších problémů?

Mezi jasné vítěze příštího roku patří Donald Trump a jeho žena Melanie, kteří se už na konci ledna nastěhují do Bílého domu. Dobře na tom bude také britská premiérka Theresa Mayová. Pokud půjde vyjednávání o brexitu dobře, stane se národní hrdinkou. V případě, že EU bude hrát tvrdě, bude pro ni snadné vylíčit sama sebe tu, která je v nesnázích kvůli zrádným „Kontinentálcům“. Mohla by se také stylizovat jako nová Margaret Thatcherová a vyvolat všeobecné volby. Průzkumy veřejného mínění jí v současné době dávají náskok 12 bodů.

Vítězem by podle Politica měl být také ruský prezident Vladimir Putin. Jeho militaristické manévry na Ukrajině a Sýrie mu pomohly obnovit jeho mužnost. Do toho se navíc objevily demokratické otřesy na Západě, které jen ukázaly, jak všichni lomí rukama a že demokracie je „zbytečná“. A přestože na tom ruská ekonomika není nejlépe, „šílený Vlad se může v Kremlu cítit bezpečně“, píše server.

Za vítěze roku 2017 Politico označuje také vexilology tedy odborníky na vlajky, či přímo výrobce vlajek. „Jak je to možné? Netvrdil snad předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, že „národních státy" jsou ztracené? Nebylo to poprvé, kdy žíznivý Jean-Claude možná uvidí zázrak. Brexit vstříkl do politiky EU omamný nacionalismus. To bude znamenat mávání vlajkami. A to zase bude znamenat ... prodej vlajek! Vlajky by také mohly být kupovány příznivci i odpůrci Trumpa,“ píše server s tím, že jedni ji budou hrdě věšet, zatímco druzí pálit.

Dobře si podle serveru povedou třeba také Marine Le Penová, která získává publicitu, mediální pozornost i vysílací část. A v roce 2017 tomu nebude jinak – vzhledem k tomu, že se šéfka Národní fronty rozhodla kandidovat na francouzskou prezidentku. Mezi vítěze se pak zařadil také britský ministr zahraničí Boris Johnson a italštíé populističní politici Silvio Berlusconi a Beppe Grillo.

A komu se naopak v novém roce dobře nepovede? Podle Politica to bude Paolo Gentiloni, nový ministerský předseda Itálie. Dalším poraženým bude španělské město Torremolinos ležící v oblasti Costa del Sol, které bylo oblíbenou destinací pro britské turisty s menšími příjmy. Poté, co došlo k poklesu hodnoty libry, teď prý místní budou mít méně financí.

Do pole poražených prý také spadne Severoatlantická aliance. Politico poukazuje na výroky Trumpa, který NATO kritizoval, čímž vyvolal obavy a nejistotu. „S tolika členskými zeměmi, které nepřispívají ani dvěma procenta svého HDP na obranu, NATO vypadá znepokojivě podvýživeně,“ píše server.

Šipku dolů získal také kadeřník Françoise Hollanda Olivier B., který údajně od francouzské hlavy státu získával za jeho služby 10 tisíc eur měsíčně. Vzhledem k tomu, že si Francie 23. dubna zvolí novou hlavu státu, bude si muset Oliver B. zabalit své nůžky, břitvy a pleťové vody a odejít z Elysejského paláce.

Kvůli Hollandeovi se do řad poražených propadl také francouzský satirický časopis Le Canard Enchaîné. Jak poukazuje Politico, Hollande byl zlatý důl pro satiriky. Ale pokud vyhraje Francois Fillon, což odborníci v tuto chvíli předpokládají, inspirace pro satiriky prý výrazně ubude.

Velkým poraženým také bude lid Sýrie. „Je, bohužel, těžké se domnívat, že někdo v Sýrii bude mít zvláště dobrý rok 2017,“ píše stručně server.

Dobře si prý nepovede ani německá kancléřka Angela Merkelová. Ta prý sice může opět v podzimních volbách vyhrát, přesto se začínají projevovat problémy v její politice. „Její manipulace imigrační politiky způsobila chaos v celé Evropě. A bavorské automobilky agitují kvůli vyjednávání o brexitu,“ připomíná Politico s tím, že je otázka, jak dlouho si ještě dokáže udržet dobrou pověst.

Témata:  Angela Merkelová Vladimír Putin Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy