Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé se bouří. Chtějí se mstít za vybombardované Aleppo

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrskou mládež žene kupředu touha po pomstě za vybomardované Aleppo. Mnoho syrských mladíků však končí v náručích extremistických skupin. Vede je k nim touha po rychlých výdělcích a představa naplnění základních životních potřeb, píše v komentáři pro server stanice Al Jazeera syrská novinářka Batoul Karbijhaová, která působí v Nizozemí a která se zabývá děním na Středním východě a severní Africe.

„Budeme muset pomstít každého, kdo mlčel a kdo tleskal smrti všech nevinných v Aleppu," říká syrský mladík Hosam s odkazem nad ovládnutím města syrským režimem Bašára Assada. „Věřte mi, že Asad je horší než IS," pokračoval mladý Syřan. Aleppo bylo hlavním bojištěm mezi jednotkami Bašára Assada a rebely, kteří chtěli syrského prezidenta svrhnout. Po leteckých náletech syrsko-ruské koalice na Aleppo z města prchly desítky tisíc občanů. Syrská mládež žijící v chudobě a zoufalství touží po pomstě, píše Karbijhaová.

Do Aleppa se chtějí vrátit

„Vrátíme se, naše lásko." Fotografie nápisu na zdi jednoho z vyhořelých domů v Aleppu obletěla celý svět. Byla jakýmsi mementem několikaletých bojů ve městě. Ničení životů svých blízkých je hnací silou pro mnoho mladých Syřanů, aby se pomstili za zničení jejich rodin, domů a vztahů. Touha po pomstě nejde vidět jen mezi syrskou mládeží, ale tak u starších občanů, kteří na videích křičí, že jednou se do města stejně vrátí.

Příslušnost v ozbrojených jednotkách jim dává naději

Různé ozbrojené jednotky v zemi však lákají mladé Syřany, aby rozšířili jejich řady. Právě tuhle cestu vidí mladíci často jako jediné možné východisko v ničivé životní situaci. Příslušnost v různých povstaleckých nebo jiných organizacích jim dává naději na důstojnější život a snad i lepší životní úroveň. Často však přichází v bojích o život.

Nedávný výzkum potvrdil, že právě touha po rychlém výdělku financí a zajištění základních životních potřeb zavede mladé Syřany do náruče extremistických skupin. Extremismus jim otevře nové dveře. Podle výzkumu je nezpochybnitelné, že potřeba být součástí něčeho velkého je pro ně jeden z posledních cílů ve chvílích, kdy ztratili smysl života, varuje komentátorka.

Témata:  Sýrie Syrská krize Aleppo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy