Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánci vyšli do ulic kvůli IS. Poukazují na nárůst násilí proti šíitům

Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Foto: JustPaste.It

Herát - V Herátu na západě Afghánistánu dnes demonstrovalo asi 2000 Afghánců šíitského vyznání. Chtěli tak odsoudit množící se útoky, které u nich páchají příslušníci či sympatizanti radikální organizace Islámský stát (IS). 

Informovala o tom agentura AFP, která s odvoláním na tamní úřady také uvedla, že bojovníci IS již aktivně působí v 11 afghánských provinciích.

Demonstranti, kteří skandovali hesla jako je Smrt nepřátelům Afghánistánu nebo Smrt IS, se shromáždili před úřadovnou místního guvernéra. V rukou měli fotografie s tvářemi lidí, kteří během posledních útoků přišli o život.

Loni v listopadu si nejméně 32 mrtvých a více než 50 zraněných vyžádal útok sebevražedného atentátníka IS, který se odpálil v šíitské mešitě v afghánské metropoli Kábulu. V červenci bylo v Kábulu více než 80 lidí zabito při útoku na demonstraci šíitských Hazárů, k němuž se přihlásil IS.

Při předloňských oslavách šíitského svátku ášúrá si série útoků bojovníků IS na šíity v Kábulu a v Mazáre Šarífu vyžádala přes 30 lidských životů a více než 100 zraněných.

Jeden z demonstrantů připomněl, že se útoky IS proti šíitským mešitám množí. Cílem atentátů je snaha ještě více znesvářit menšinové šíity a většinové sunnity v zemi.

Aktivita místní odnože IS v zemi v posledních měsících narůstá. Doposud největší zodpovědnost za útoky mělo hnutí Taliban, které spolupracuje s teroristickou sítí Al-Káida.

Témata:  Afghanistán Islámský stát muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy