Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer pohořel. Voliči více důvěřují Merkelové, ukázal průzkum

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Dnes zveřejněný průzkum veřejného mínění ukázal, že německé kancléřce Angele Merkelové (CDU) důvěřují voliči sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) více než předsedovi CSU Horstu Seehoferovi.

Zatímco Merkelová se podle průzkumu magazínu Stern a televize RTL těší průměrné důvěře na úrovni 72 bodů ze 100 možných, u Seehofera a je to jen 69 bodů. Výsledek je poměrně pikantní, protože Seehofer dlouhodobě patří mezi nejtvrdší kritiky Merkelové.

Křesťanskosociální unie a Křesťanskodemokratická unie (CDU), které léta předsedá Merkelová, jsou sesterské strany, které staví společnou kandidátku pro volby do Spolkového sněmu. V posledním roce jejich vztahy ale výrazně zhoršily značně rozdílné názory na uprchlickou politiku.

Byl to právě Seehofer, který od kancléřky nejhlasitěji požadoval tvrdší postup, čímž si chtěl podle pozorovatelů zajistit podporu voličů CSU. Podle kritiků přitom používal rétoriku jako pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD).

Právě u jejích voličů Seehoferovy postoje velmi dobře rezonují. Podle průzkumu je totiž pro přívržence AfD skoro stejně důvěryhodný (59 bodů ze 100) jako šéfka strany Frauke Petryová (61 bodů).

Témata:  Angela Merkelová Horst Seehofer Německo průzkumy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy