Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravicoví radikálové nás před islamisty nespasí. Deník píše, co jsou skutečně zač

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - 16.června 2016 byla zabita Joe Cox, britská labouristická politička. Její vrah, Thomas Mair, byl napojený na krajně pravicovou stranu Nacionální Aliance (National Aliance), která byla minulý měsíc první stranou podobného typu zakázanou ve Velké Británii. Podle deníku The Telegraph však správná odpověď leží ve vzdělání, nikoliv v legislativě. Krajní pravice by měla být vystavěna podobně osvětovým programům, jako se tomu děje v případě IS.

The Telegraph se domnívá, že vládní zákaz v době internetu neřeší takřka žádným způsobem problém s krajně pravicovými stranami. Zatímco dříve marginální organizace, Nacionální Aliance se v současnosti těší poměrně velké pozornosti a podpoře na sociálních sítích. Její zákaz jen podpoří její sebe-reprezentaci jako oběti zlé vlády, která falešně hlásá demokratické hodnoty svobody vyjádření, ale v konečném důsledku je nejen nedodržuje, ale i svévolně porušuje.

Jediným řešením je podle listu uspořádat podobné vzdělávací programy, jaké jsou zaváděny v boji proti IS - jako je např. soupis sociálních médiích, které IS používá k radikalizaci studentů. „ Proč by nemohl být i pro bílé nacionalistické extremisty?" pokládá rétorickou otázku The Telegraph. Obě organizace jsou si v mnoha směrech podobné, až identické, a proto by měly být vystavěny stejným pravidlům, tvrdí.

Podobnost mezi krajní pravicí a IS nalézá britský list v jejich rétorice a světonázoru. IS vykresluje kalifát jako utopický stát, kde muslimové budou mít náležité společenské postavení a pocit sounáležitosti. Tentýž ideál drží krajní pravice, která sní o utopistickém státu, kde budou běloši mít odpovídající společenské postavení a pocit sounáležitosti. Ti muslimové/běloši, kteří nesouhlasí s jejich ideály, jsou bezvěrci/komunisté a zaslouží si být vyhlazeni, vykresluje The Telegraph podobnosti mezi oběma ideologiemi.

The Telegraph rozeznává jistý paradox mezi tím, že IS i Nacionální Aliance používá nejnovější technologie k šíření své idealistické představy minulého, středověkého „zlatého věku. Nacionální Aliance usiluje o návratu Británie do mýtického věku, kdy se zemích Albionu vyskytovali pouze hrdí anglo-saští válečníci. Podobně IS usiluje obnovu mýtické minulosti, ve kterém muslimové žili v jednotě a slávě.

Jedinou účinnou obranou proti těmto mylným čtením historie jsou podle The Telegraph lekce učené na školách o složitých a skutečných pohybech obyvatelstva a vzestupu náboženství. Učitelé by měli být schopni rozeznat studenty, kteří navštěvují radikální webové stránky a měli by být schopni učit o reálném životě těchto skupin – strádání, které čeká rekruty v Sýrii nebo délka vězeňského pobytu pro pachatele činů násilí motivovaných nacionalistickou ideologií.

The Telegraph končí svůj článek poněkud negativní předpovědí na rok 2017. Navracející se bojovníci z IS budou představovat ještě větší nebezpečí než nezkušení osamělí lvici. I kdyby však byly odstraněny všechny teroristické buňky, bude docházet k sebe-radikalizaci. To platí pro IS, i pro krajní pravici, tvrdí The Telegraph. Pokud se neodstraní kořeny radikalizace, budeme vést prohranou bitvu s jeho symptomy, varuje britský list.

Témata:  nacionalismus Islámský stát Velká Británie

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.