Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo prodlouží hraniční kontroly, plánuje to i Rakousko

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň/Berlín - Německý ministr vnitra Thomas de Maizière již koncem loňského roku oznámil, že by chtěl v kontrolách na hranicích pokračovat i po polovině února, kdy měly původně skončit. K podobnému kroku chce přistoupit i Rakousko.

Kvůli migrační krizi kontroly na hranicích uvnitř schengenského prostoru loni vedle Německa a Rakouska zavedlo také Švédsko, Dánsko a přidružené Norsko.

"Do té doby, než bude Evropská unie schopná chránit své vnější hranice, budeme v Rakousku přijímat národní opatření," řekl německému listu Die Welt rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. 

"Návrat k Schengenu by bylo z mého pohledu možné zdůvodnit jen celoevropským řešením. Do února takové řešení ale není v dohledu, mimo jiné proto, že se musí po určitou dobu osvědčit," dodal ministr Sobotka.

Už na loňském říjnovém summitu EU ukončení vnitřních hraničních kontrol v rámci schengenského prostoru požadovaly některé země včetně států takzvané V4, kam patří i Česko.

Témata:  Rakousko Schengen hranice Německo

Aktuálně se děje

5. května 2024 18:29

Německé policii se přihlásil mladík kvůli útoku na europoslance

Německé policii se v souvislosti s útokem na europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v Drážďanech přihlásil sedmnáctiletý mladík, který sdělil, že politika srazil na zem. Informovala o tom agentura DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy