Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní informace ze zprávy tajných služeb USA o ruském vměšování? Toto by vám nemělo uniknout

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Washington – Americké tajné služby zveřejnily část zprávy o ruském vměšování do amerických voleb. Podle dokumentu nařídil ovlivňování sám prezident Vladimir Putin, cílem prý bylo podkopat demokratický proces v zemi a pošpinit demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou. Americký list Financial Times (FT) poukázal na pět zajímavých bodů z tohoto zveřejněného materiálu.

Server listu FT připomíná, že podle zprávy, kterou v pátek vydaly CIA, FBI a NSA, se Rusko vměšovalo do amerických prezidentských voleb. Kybernetické útoky byly podle tajných služeb motivovány „jasnou preferencí" Donalda Trumpa.

Některá hlavní zjištění, která zpráva přinesla, teď server zdůrazňuje.

Přímo z vrcholu

„Vícedílnou kampaň si objednal osobně ruský prezident Vladimir Putin a byla navržena tak, aby podkopala důvěru v americkou demokracii a poškodila prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou. Pravděpodobně proto, že jí dával vinu za podněcování masových protivládních protestů v Moskvě, které vypukly na konci roku 2011," píše FT.

Smíšený přístup

Kampaň, jak připomíná server, mísí zjevné a skryté aktivity, včetně nabourávání do počítačů, které patřily členům demokratického národního výboru. Ruská rozvědka pak poskytla vnitrostranické e-maily, včetně těch od Clintonové a manažera její kampaně Johna Podesty, na prodej - například radikální skupině WikiLeaks, uvádí FP.

Jediná svého druhu

„Moskevské volební vměšování představovalo 'významnou eskalaci přímočarosti, úrovně aktivity, a rozsahu úsilí' v porovnání s předchozími špionážními operacemi," zdůrazňuje server.

Je to byznys

„Putin 'jednoznačně upřednostňoval zvolení Trumpa, učinil tak na základě své zkušenosti z práce s ostatními západními politickými vůdci, kteří byli více nakloněni k jednání s Ruskem', jako je bývalý italský premiér Silvio Berlusconi a bývalý německý kancléř Gerhard Schröder," poukazuje na další zásadní zjištění FT.

Je to jen začátek

Zpravodajské služby se ode dne voleb dozvěděly nové informace, upevnily své názory na „posouzení ruské motivace a cílů" a nyní věří, se Rusko bude provádět další podobné operace, které by se mohly týkat budoucích amerických voleb nebo voleb u dalších spojenců, uvádí server.

Důvěřuj, ale prověřuj

Neexistuje žádný důkaz, že součástí ruského zásahu byla manipulace s počty hlasů. „Ruské zpravodajské služby získaly a udržují s přístup ke skupinám roztroušeným po USA nebo v místních volebních radách", ale ministerstvo vnitřní bezpečnosti zároveň uvádí, že tyto elementy nebyly zapojeny do sčítání hlasů po hlasování, dodává FT.

Témata:  Tajná služba Spojených států amerických volby v USA Rusko

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy