reklama

Již v sobotu irácká armáda postoupila asi 500 metrů od strategického mostu přes řeku Tigris, která rozděluje město na východní a západní část. Dnes se speciální protiteroristické jednotky probojovaly až k mostu, který byl při bojích poničen.

"Během postupu nás ostřelovali bojovníci IS z historického návrší," uvedl důstojník speciálních jednotek. Zřejmě měl na mysli kopec, který se nachází v blízkosti ruin starověkého asyrského města Ninive.

Ve východních čtvrtích města, které v posledních týdnech znovudobyla irácká vládní vojska, se pomalu vrací život k normálu. Otevřely se tam například obchody s potravinami.

Irácké vládní jednotky se nyní budou snažit vytlačit bojovníky IS z dalších čtvrtí na východním břehu řeky Tigris, přes ní zatím postupovat neplánují.

IS, který město Mosul okupuje od června 2014, má nyní pod kontrolou celou jeho západní polovinu. Podle zvláštního vyslance Washingtonu v mezinárodní koalici Bretta McGurka ale obrana IS ve východním Mosulu "vykazuje známky kolapsu".

V jihovýchodní čtvrti Vahda, kterou irácké vládní síly dobyly v sobotu, byla značně poškozena nemocnice. Velká část z ní vyhořela a některé části jsou podminované. Na některých zdech podle agentury Reuters zůstala krev, neboť IS místo používal pro popravy.