Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krutá zima k užitku: Sněhová bouře ve Finsku zachránila tulení mláďata

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Krutá zima, která s příchodem nového roku, přišla do střední a východní Evropy, má i svá pozitiva. Sněhová bouře, která o víkendu zasáhla Finsko, zachránila desítky letošních mláďat ohroženého poddruhu tuleně kroužkového u jezera Saimaa.

Jsou o tom podle finské televize YLE přesvědčeni vědci, neboť zmíněný poddruh pro přežití mláďat bezpodmínečně potřebuje dostatek sněhu, ve kterém si buduje doupata.

Kvůli malé sněhové pokrývce hrozilo, že mláďata, která se v letošní zimní sezoně narodí, se stanou snadným terčem predátorů. Odborníci odhadují, že uhynout by kvůli tomu mohla až polovina mláďat. Ačkoli nynější sněhové podmínky nejsou ideální, výhled na přežití je nyní o mnoho lepší, než tomu bylo před týdnem.

Ve hře jako záloha zůstává možnost navezení sněhu k jezeru z jiných regionů. "Pokud nebude dostatek sněhu, tak ho zajistí dobrovolníci, což znamená několik stovek lidí s lopatami," řekl biolog Jouni Koskela.

Loni na jaře populace tuleňů podle něj hranici čtyř set krátce překročila díky 80 mláďatům. "Se započítáním přirozeného úhynu, úhynu mláďat a úhynu kvůli zamotání do rybářských sítí tady máme pravděpodobně 370 až 380 jedinců," dodal.

Témata:  Finsko zvířata zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy