reklama

Jsou o tom podle finské televize YLE přesvědčeni vědci, neboť zmíněný poddruh pro přežití mláďat bezpodmínečně potřebuje dostatek sněhu, ve kterém si buduje doupata.

Kvůli malé sněhové pokrývce hrozilo, že mláďata, která se v letošní zimní sezoně narodí, se stanou snadným terčem predátorů. Odborníci odhadují, že uhynout by kvůli tomu mohla až polovina mláďat. Ačkoli nynější sněhové podmínky nejsou ideální, výhled na přežití je nyní o mnoho lepší, než tomu bylo před týdnem.

Ve hře jako záloha zůstává možnost navezení sněhu k jezeru z jiných regionů. "Pokud nebude dostatek sněhu, tak ho zajistí dobrovolníci, což znamená několik stovek lidí s lopatami," řekl biolog Jouni Koskela.

Loni na jaře populace tuleňů podle něj hranici čtyř set krátce překročila díky 80 mláďatům. "Se započítáním přirozeného úhynu, úhynu mláďat a úhynu kvůli zamotání do rybářských sítí tady máme pravděpodobně 370 až 380 jedinců," dodal.

reklama