reklama

Odcházející hlava USA Obama, že by v roce 2012 podcenila Putina. Tehdy se totiž republikánskému politikovi, bývalému guvernérovi státu Massachusetts a jednomu z neúspěšných uchazečů o nominaci na kandidáta za Republikánskou stranu Mittu Romneymu Obama vysmál, když republikán označil Rusko za největšího světového nepřítele USA.

„Nemyslím si, že jsem ho podcenil,“ uvedl Obama ve víkendovém rozhovoru pro stanici ABC. „Ale myslím, že jsem podcenil míru toho, jak je v tomto novém informačním věku možné šířit dezinformace, páchat kybernetické útoky a to, jaký dopad to bude mít na naši otevřenou společnost, naše otevřené systémy. A jak se mohou vetřít do našich demokratických postupů. A myslím, že se to všechno zrychluje,“ připustil Obama, kterého již za několik dní čeká stěhování z Bílého domu.

Jak připomíná server Politico, Obama nastupoval do úřadu s nadějí, že se mu podaří obnovit vztahy s Ruskem, ale uplynulé měsíce strávil spíše jeho přímým obviňováním, že se vměšoval do amerických prezidentských voleb nabouráním se do e-mailů Hillary Clintonové a šéfa jejího štábu Johna Podesty. Cílem těchto útoků mělo být zvýšit šanci na zvolení republikána Donalda Trumpa.

Obama také uvedl, že nedostatek zájmu o hackerské útoky ze strany některých republikánů, ho znepokojuje. „Jedna z věcí, která mě znepokojuje, je míra komentářů v poslední době ze strany republikánů, odborníků nebo komentátorů, kteří, jak se zdá, mají větší důvěru ve Vladimira Putina než ve své spoluobčany z řad demokratů, "řekl. „To nemůže být pravda."

„Musíme si připomínat, že jsme všichni ve stejném týmu,“ připomněl. „Vladimir Putin není v našem týmu. Pokud se dostaneme do bodu, kdy lidé v této zemi pocítí spřízněnost s vůdcem, který je naším protivníkem, a na Spojené státy a náš způsob života se budou dívat jako na hrozbu, pak budeme mít větší problémy než jen kybernetické hackerské útoky,“ dodal.