Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit v ohrožení? V Severním Irsku se spekuluje o volbách

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Případné předčasné volby v Severním Irsku neohrozí harmonogram britské vlády pro vystoupení z Evropské unie. Řekl to dnes britský ministr pro záležitosti Severního Irska James Brokenshire.

Podobně se tento týden vyjádřila i premiérka Theresa Mayová v reakci na dotaz, zda Londýn kvůli situaci v Severním Irsku neodloží aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, která je plánována do konce března.

Agentura Reuters před pár dny s odvoláním na nejmenovaného právníka uvedla, že potenciální přerušení činnosti severoirského regionálního parlamentu by mohlo Británii přimět k odkladu rozhovorů o vystoupení z EU.

Tato situace by nastala v případě, že by londýnský nejvyšší soud stanovil, že je pro tato jednání nutný i souhlas Belfastu.

"Náš harmonogram se nijak nezpozdí, stále jsme odhodláni aktivovat článek 50 nejpozději do konce března," řekl Brokenshire stanici BBC.

Témata:  Brexit Severní Irsko Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy