Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diplomaté řeší v Paříži konflikt Izraelců s Palestinci

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Paříž - V obavách z nového vypuknutí násilností na Blízkém východě se dnes v Paříži shromáždilo přes 70 diplomatů z celého světa, aby jednali o obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci.

Jak poznamenala agentura AP, konference by měla vyslat jasný vzkaz budoucímu amerického prezidentovi Donaldu Trumpovi a izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že většina světa chce mír a že nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je dvoustátní řešení.

Podle Netanjahua je dnešní konference zmanipulovaná a je namířená proti Izraeli. Židovský stát se jí neúčastní.

"Dvoustátní řešení je jediné možné," řekl na zahájení summitu francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Více než kdy jindy je podle něj nezbytné, aby byl vleklý konflikt vyřešen. "Obě strany jsou si velmi vzdálené a jejich vztah je založen na nedůvěře, což je velmi nebezpečná situace," řekl francouzský diplomat. "Naší společnou zodpovědností by mělo být přivést Izraelce a Palestince zpátky k jednacímu stolu. Víme, že je to obtížné, ale je tady jiná možnost? Není," doplnil.

Francouzští diplomaté se obávají, že Trump v oblasti Blízkého východu rozpoutá nové napětí. Budoucí americký prezident totiž nemá problém s výstavbou sporných židovských osad na okupovaném palestinském území a už během předvolební kampaně hovořil také o přesunu americké ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, což vyvolalo mnoho pobouřených reakcí. Postavení Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu.

Témata:  Palestina Izrael Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy