reklama

Celkově se na Slovensku ptačí chřipka vyskytla od závěru minulého roku zatím v 19 případech. Vždy šlo o volně žijí ptactvo, zejména labutě.

První ohnisko ptačí chřipky slovenské úřady odhalily v závěru minulého roku v malochovu drůbeže v okrajové části Bratislavy. Virus byl mezitím potvrzen v dalších dvou malochovech na západním i východním Slovensku, jakož i u kachen chovaných v zoologické zahradě v Košicích.

Výskyt ptačí chřipky se v uplynulých týdnech vyskytl i v několika dalších evropských státech, včetně České republiky. Veterináři potvrdili ptačí chřipku u uhynulé volně žijící labutě v Hradci Králové. Jde o druhý výskyt choroby v kraji, mimořádná opatření však zatím nepřijmou.

Stále zůstávají v platnosti opatření přijatá po zjištění ptačí chřipky v chovu v polském městě Kudowa Zdrój asi kilometr za hranicemi, na Náchodsku do Česka zasahuje ochranné i dozorové pásmo. Po vyhlášení veterinárních opatření minulý týden české obce v ochranném pásmu kolem ohniska v Polsku nasčítaly přibližně 2000 kusů drůbeže a jiných v zajetí chovaných ptáků. Utrácení drůbeže nařízeno nebylo. Komerční chov je v zóně dozoru jeden a čítá asi 20.000 kusů drůbeže. Infikovaný chov v Polsku tamní veterináři již minulý týden vybili.

Počty ptáků v dozorovém pásmu třetího jihočeského ohniska ptačí chřipky budou znát veterináři 25. ledna. Teď budou zástupci obcí obcházet a sčítat kusy v jednotlivých chovech. Aktuální stav musí nahlásit i komerční chovy, jichž je v dozorovém pásmu kolem Sedlečka u Soběslavě na Táborsku sedm.

V Jihočeském kraji dosud veterinární správa potvrdila tři ohniska ptačí chřipky. První se objevilo v minulém týdnu v Chotčinách na Táborsku, kde museli veterináři zlikvidovat pět desítek kusů drůbeže, druhé v Libějovicích na Strakonicku, kde 17. ledna utratili 86 kusů drůbeže u chovatele, jenž se stará přibližně o 130 kusů drůbeže. Třetí ohnisko je od této středy v Sedlečku u Soběslavě na Táborsku. Zahraniční ohnisko je v rakouském Gmündu v těsném sousedství Českých Velenic na Jindřichohradecku.