Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gabriel se o post německého kancléře ucházet nebude. Chybí mu hlad po moci, píší média

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Předseda německé sociální demokracie (SPD) Sigmar Gabriel, který se rozhodl nekandidovat na kancléře, neměl podle komentáře listu Die Welt dostatečnou touhu po moci, ani potřebnou vizi pro Německo.

"Na rozdíl od zatím posledního kancléře za SPD Gerharda Schrödera chyběl Gabrielovi jak nezbytný hlad po moci, který otřásá bránami kancléřství, tak jasně definovaná vize pro Německo a Evropu, jak by pod jeho vedením vypadaly," uvedl v dnešním komentáři Die Welt.

I to byly podle listu důvody, proč se nakonec Gabriel kandidatury i vedení strany vzdal ve prospěch bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze.

"Předseda strany zatáhl za nouzovou brzdu, protože průzkumy veřejného mínění už měsíce jsou takové, jaké jsou, a protože byl dalek toho, aby se stal skutečným vyzyvatelem Angely Merkelové," konstatuje deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"Za této téměř bezvýchodné perspektivy, učinil Gabriel konečné rozhodnutí," píše dále FAZ, podle něhož si odcházející předseda SPD po všem, co pro stranu udělal, zaslouží respekt. Chystaný přechod vicekancléře do funkce ministra zahraničí je sice ústupem, ale nikoliv loučením, míní list.

"Gabriel se zatím neprojevoval jako rozený diplomat," je přesvědčen deník Tagesspiegel. "Jako ministr zahraničí by byl Martin Schulz, dlouholetý předseda Evropského parlamentu, určitě lepší volbou," míní také list.

Pokud jde o šance SPD ve volbách, je deník Nürnberger Nachrichten přesvědčen, že Schulz může stranu v kampani lépe motivovat, než by to dokázal Gabriel.

Témata:  Sigmar Gabriel Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy