reklama

Navalnyj svou prezidentskou kandidaturu veřejně ohlásil koncem loňského roku. Podle ruských zákonů by i podmínečné odsouzení znamenalo vyřazení z prezidentských voleb, které se uskuteční příští rok. Za jasného favorita je pokládán nynější prezident Putin, i když dosud neoznámil, zda se bude ucházet o znovuzvolení.

Mluvčí Putina Dmitrij Peskov dnes novinářům tvrdil, že se Kreml o soudní proces v Kirově nijak nestará. „Upřímně řečeno, o nějakých prohlášením souvisejících s tímto soudem jsme neslyšeli, ani to zvlášť nesledujeme," řekl s tím, že ruské vedení nemá na procesu nějaký zvláštní zájem. Ani prý nechápe, jak by bylo možné někoho odstranit z voleb, které se ještě nekonají.

Opoziční politik je souzen za údajné zpronevěry již podruhé. První proces v roce 2013 skončil vynesením nepodmíněného rozsudku, který odvolací soud vzápětí změnil v podmíněný. Evropský soud pro lidská práva ale rozhodl, že ruská justice porušila Navalného právo na spravedlivý soud, a tak loni v listopadu ruský nejvyšší soud odsuzující rozsudek zrušil a nařídil nový proces.

Dnešní jednání vyvolalo větší pozornost v médiích než ty předchozí, protože Navalného dopravila do Kirova soudní stráž. Vzhledem k tomu, že jej natáčela i státní televize, odmítl novinářům poskytnout vyjádření v angličtině, protože „to pak odvysílají jako důkaz mé zaprodanosti", vysvětlil.

Na Navalného prohlášení, že „neznámí lidé se pokoušejí řídit a manipulovat proces", soudce nereagoval.

Navalnyj patřil na přelomu let 2011 a 2012 k hlavním vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo na úkor favorizovaného Sergeje Sobjanina, spolupracovníka Putina.