Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Členové americké administrativy dorazí do Mnichova, konference se zúčastní Pence i Mattis

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Řada evropských politiků bude mít vůbec poprvé možnost osobního setkání s vrcholným představitelem nové americké administrativy Donalda Trumpa. Jeho viceprezident Mike Pence se v polovině února zúčastní tradiční mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově.

Do bavorské metropole má vedle Pence dorazit také nový americký ministr obrany James Mattis, nový generální tajemník OSN António Guterres, šéf NATO Jens Stoltenberg nebo ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Ke znepokojení Evropy přispěla zejména Trumpova slova zpochybňující spojenectví v rámci NATO nebo budoucnost Evropské unie.

I proto se například německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel při čtvrteční schůzce ve Washingtonu s Pencem a novým ministrem zahraničí USA Rexem Tillersonem snažil zdůraznit význam obou institucí pro Evropu.

Seznamování se s představiteli nové americké administrativy bude pokračovat na setkání ministrů zahraničí zemí G20 v německém Bonnu 16. a 17. února a na mnichovské bezpečnostní konferenci mezi 17. a 19. únorem.

Témata:  Sigmar Gabriel Mike Pence James Mattis Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy