Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé z okolí Trumpa si přejí rozvoj vztahů s Evropou, tvrdí německý vicekancléř

New York
New York
Foto: Pixabay

Washington - Nový šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel zavítal na návštěvu Spojených států, kde se setkal s ministrem zahraničí USA Rexem Tillersonem a viceprezidentem Mikem Pencem. I v administrativě Donalda Trumpa jsou lidé, kteří mají „velký zájem o rozvoj transatlantických vztahů", uvedl po schůzce.

Pohled Německa se podle Gabriela liší od pohledu prezidenta Trumpa – a to třeba v oblastech, jakými jsou migrace, Evropská unie či podpora Ukrajiny. Při rozhovorech s Tillersonem a Pencem se však podle Gabriela tyto rozdíly neprojevily.

Oběma záleží na rozvoji transatlantických vztahů, silné pozici Evropské unie i Severoatlantické aliance, uvedl německý ministr zahraničí.

Odlišné názory se prý neprojevily ani v otázce vztahu k Rusku. Gabriel zdůraznil, že protiruské sankce mohou být zrušeny jen v případě, že nastane pokrok v minském procesu. „Nikdo proti tomu nic nenamítal," řekl německý ministr.

Témata:  Sigmar Gabriel USA Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy