Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libyjská stráž zadržela 431 migrantů, kteří se na člunech vydali do Evropy

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Tripolis - Libyjská pobřežní stráž zadržela od čtvrtka 431 přistěhovalců, kteří se snažili doplout na nafukovacích člunech do Itálie. Italské hlídky v pátek sdělily, že zachránily u pobřeží severoafrické země dalších více než 1300 migrantů.

431 migrantů pocházelo z několika afrických zemí a bylo mezi nimi mnoho žen a dětí. Pobřežní hlídka je předala libyjskému úřadu pro boj s nelegálním přistěhovalectvím, který je má umístit do středisek pro běžence.

Počet běženců naloděných záchranáři z vratkých člunů na cestě z Libye do Itálie od začátku roku vzrostl na více než 7000. Dalších asi 230 imigrantů od ledna zahynulo či je pohřešováno.

V pátek se na Maltě konal summit Evropské unie, na němž se lídři dohodli na krocích, jimiž chtějí zastavit příliv migrantů z Libye do Itálie. Základem jejich plánu je podpora libyjské pobřežní stráže a vracení migrantů přímo z Libye do zemí jejich původu. Problémem je ale chaos v severoafrické zemi.

Témata:  Libye uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy