Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová to v Turecku pěkně schytala. Erdogan ji poučoval přímo před novináři

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ankara - Německá kancléřka Angela Merkelová se tento týden setkala s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ten ji během návštěvy udělil lekci z islámu.

Německá kancléřka na společné tiskové konferenci použila slova „islámský terorismus“. Přestože byl její výrok pronesen se zdánlivě dobrými úmysly, svého hostitele pořádně naštvala a Erdogan ji hned napomenul.

„Z tohoto výrazu – muslimský terorismus – je nám muslimům smutno,“ vysvětloval. „Takový výraz není správný, protože islám a teror není možné spojovat. Význam islámu je mír. Prosím, nepoužívejme tento termín. Dokud bude používán, budeme se proti tomu stavět. Jako muslimský prezident to osobně nemohu přijmout,“ cituje jeho slova ruský server RT.

Oba politici po jednání novinářům také oznámili, že jednali o uprchlické krizi, situaci v Sýrii a společných opatřeních proti terorismu. „Mluvili jsme podrobně o otázce boje proti islámskému terorismu, proti všem formám terorismu, také o terorismu páchaném PKK [Kurdská strana pracujících, v Turecku zakázaná]," cituje Merkelovou AFP. „Dohodli jsme se, že chceme spolupracovat, všechny nás to ovlivňuje. Dohodli jsme se na užší spolupráci v budoucnosti.“

Pojem „náboženství míru“ a další výrazy se často používají při pokusu odlišit násilné islamistické radikály od miliard lidí po celém světě, kteří praktikují své náboženství mírumilovně. Bývalý americký prezident Barack Obama čelí kritice například ze strany současného prezidenta Donalda Trumpa za to, že odmítl používat výraz „islámský terorismus", když popisoval teroristické útoky radikálních muslimů. Trump sám s jeho používáním problém nemá.

Ruský prezident Vladimir Putin také zaujal spíše zdrženlivý postoj. „Já bych dal přednost tomu, aby islám nebyl zmiňován po boku terorismu," odpověděl Putin na dotaz položený během jeho výroční tiskové konferenci v prosinci 2016.

Témata:  Angela Merkelová Recep Tayyip Erdogan Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy